NAVO wil Marokko als partner

marokko
130
11 feb '16
De Noord-Atlantische Verdragsorganisatie, beter bekend als NAVO, zoekt naar een strategisch partnerschap met Marokko.

Petr Pavel, de Tsjechische chef van het Militair Comité van de NAVO, was onlangs in Rabat om over een toekomstige samenwerking met Marokko te praten. Al Massae spreekt van een opvallende teken van bereidheid van de NAVO om Marokko als partner aan te trekken. De relatie tussen Marokko en de NAVO is de afgelopen paar jaar versterkt nadat verschillende partnerschapsovereenkomsten werden getekend voor toekomstige samenwerking. Denk daarbij aan cyberveiligheid, energie-onafhankelijkheid en militaire verdedigingsinitiatieven. 

Als het aan de NAVO ligt komt er een diepere samenwerking met een officiëler karakter. Tijdens een persconferentie liet woordvoerder Oana Lungescu nog weten dat Marokko een belangrijk land is voor de coalitie. Marokko heeft meerdere malen meegedaan aan een reeks van militaire oefeningen genaamd 'Afrikaanse Leeuw'. 

Dat deed de NAVO in samenwerking met het Amerikaans leger. Frank Peters, een hooggeplaatste legerchef uit Nederland, zegt dat Marokko het perfecte land is voor dergelijke oefeningen. 'We leren van hen, ze leren van ons, en dat is belangrijk tijdens 'Afrikaanse Leeuw'. We hebben niet veel mogelijkheden om in dit klimaat en deze landschappen te oefenen. In Nederland kun je bijvoorbeeld niet op deze manier trainen', aldus Peters.

Details over een eventueel bredere samenwerking worden later bekendgemaakt.

© Redactie 2016
marokko
navo
partner
defensie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?