Imam in Marokko neergestoken na meningsverschil met moskeebezoeker

marokko
6
12 feb '16
De imam van een moskee in Marrakech is door een moskeeganger neergestoken omdat hij hem ongeschikt vond om het gebed te leiden.

De aanval vond maandagmiddag plaats, meldt Al Ahdath al-Maghribiya in de krant van vandaag. De dader is een dertigjarige man die nog altijd op de vlucht is. Voor de aanval had de dader vaak religieuze debatten met de imam van een moskee in de wijk Menara. Na elk Asr-gebed volgde een reeks aan vragen aan de imam. In de ogen van de moskeebezoeker waren de antwoorden onjuist. 

En omdat de imam bleef volhouden wendde de man zich tot een andere imam. Ook hij gaf dezelfde antwoorden op vragen over bijvoorbeeld extremisme. Daarop beledigde de vragensteller de imam keer op keer en zei dat hij ongeschikt is om het gebed te leiden. Ook mochten de imams zichzelf niet zo noemen en niet op een dergelijke manier kleden. Naast de beledigingen uitte hij ook doodsbedreigingen. 

Afgelopen maandag voegde hij daad bij woord en vertrok naar de moskee. Ook de imam (eerstgenoemde) liep toen naar zijn 'werkplek' om het Dohr-gebed te leiden. Daar werd hij meerdere malen met een mes gestoken. Dagen later ligt hij nog steeds zwaargewond in het ziekenhuis terwijl de aanvaller nog steeds niet gearresteerd is. 

Veiligheidsdiensten hebben hem geïdentificeerd en houden de in- en uitgangen van Marrakech scherp in de gaten. Dat doet de politie vooral omdat de man extremistische ideeën heeft en wellicht een gevaar vormt voor anderen en de openbare orde. Familieleden van de man onderstrepen dat hij plotseling veranderde in zowel uiterlijk, gedrag en opvattingen. 

De autoriteiten vrezen dat hij zich heeft aangesloten bij een extremistische groep of zelfs een terroristische organisatie.

© Redactie 2016
marokko
marrakech
menara
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?