Marokko wil in 2030 kernenergie

marokko
26
1 mrt '16
Marokko heeft de eerste stappen gezet om een ambitieus plan in werking te stellen.

Het Internationaal Agentschap voor Kernenergie (IAEA) heeft maandag haar eerste verslag afgerond voor een eventuele kernproject van Marokko. Het is juridisch noodzakelijk dat het IAEA een rapport opstelt met voorkennis over onder meer de mogelijke kerncapaciteit van Marokko. Na het megaproject Noor in Ourzazate wil Marokko in 2030 een eigen kerncentrale hebben. 

Ter voorbereiding hierop zijn deskundigen van de IAEA in oktober uitgenodigd om een dergelijk plan te beoordelen. Volgens Energieminister Abdelkader Amara is het rapport overwegend positief. Dat zei hij tijdens een persmoment met deskundigen van het agentschap. 

Toets
De internationale experts kwamen op 25 oktober aan in Marokko om 19 punten te toetsen op technische en wettelijke aspecten van kernenergie. Denk daarbij aan het beheer van radioactief afval. Directeur Dohee Hahn van IAEA reageerde positief: 'Marokko heeft de ervaring en vaardigheden die hen in staat moet stellen om een eigen nucleair programma te starten. Op het gebied van human resources hebben we gezien dat de trainingsprogramma's goed zijn en we hebben genoten van de vroege bewustwording van Marokko.'

Het VN-orgaan heeft ook verschillende aanbevelingen gedaan. Deze richten zich onder meer op intergouvernementele communicatie, het ontwikkelen van een blauwdruk voor de ontwikkeling van een nucleair programma en een verhoogde inzet om de nucleaire veiligheid te ontwikkelen door middel van een goede strategie. 

'Marokko zal uiteindelijk een nucleair programma hebben, maar het is niet iets dat morgen al klaar is', zei Amara. 'Vanaf het moment dat beslissingen worden genomen en de productie van kernenergie zit ongeveer 12 tot 15 jaar. Onze nucleaire infrastructuur zal niet voor 2030 klaar zijn', besloot de minister.

© Redactie 2016
marokko
kernenergie
iaea
ouarzazate
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?