Olieprijs hard onderuit na mislukte olietop

economie
3
18 apr '16
De olieprijs ging maandagochtend hard omlaag nadat de grootste olielanden zondag geen akkoord wisten te bereiken over maatregelen die de sterk gedaalde prijs moeten stutten.

De zestien betrokken landen wilden een oplossing vinden voor de overproductie van olie, maar wisten in Doha geen akkoord te bereiken. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte maandagochtend bijna 5 procent naar 38,50 dollar. Brentolie werd ruim 4 procent goedkoper, bij 41,35 dollar per vat.

De olieproducenten wilden in Doha afspraken maken om de olieproductie te bevriezen op het niveau van januari, om zo een verdere daling van de prijs tegen te gaan. De zestien landen, waaronder Saudi-Arabië en Rusland, zijn goed voor circa de helft van de wereldwijde productie.

Iran
Iran schoof dit weekend niet aan de onderhandelingstafel aan. Teheran wil juist fors meer olie gaan produceren na het wegvallen van de sancties tegen het land. Dit was tegen het zere been van met name Saudi-Arabië, maar ook enkele andere golfstaten. Die eisten dat in ieder geval alle leden van oliekartel OPEC, dus ook Iran, het akkoord zouden ondertekenen.

Waarschijnlijk komen de landen in juni weer bij elkaar.

© ANP 2016
olie
saudiarabie
brentolie
benzine
diesel
rusland
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?