VN eist herstel missie in Marokkaanse Sahara

marokko
2
30 apr '16
De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties wil dat de vredesmissie in de Marokkaanse Sahara een jaar wordt verlengd en niet langer wordt stopgezet door Marokko.

De Veiligheidsraad stemde vrijdag voor een door de Verenigde Staten ingebrachte resolutie. Secretaris-generaal Ban Ki-moon wordt daarin gevraagd binnen negentig dagen verslag te doen van de missie en of deze in ere is hersteld. Nadat Spanje zich in de jaren zeventig uit het gebied had teruggetrokken werd het bestuur ervan overgenomen door Marokko en Mauritanië. Er brak oorlog uit tussen de twee landen en uiteindelijk kreeg Marokko het hele gebied in handen.

De claim van Rabat op het gebied wordt echter niet internationaal erkend. Wel heeft Marokko een autonomieplan bedacht waar vanuit de meeste landen wel steun voor is. Dat omvat onder meer de sociale en economische ontwikkeling van het gebied. Sinds 2015 heeft Marokko de ontwikkeling geïntensiveerd. Dat gaat de komende jaren alleen maar meer en meer gebeuren door onder meer hulp vanuit de Golfstaten.

Marokko zette vorige maand alle internationale civiele leden van de missie het land uit nadat Ban de Marokkaanse Sahara bezet gebied had genoemd.

© Redactie/ANP 2016
marokko
sahara
ban ki moon
vn
minurso
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?