Geen straf voor Amerikaanse militairen die bommen op ziekenhuis gooiden

buitenland
2
30 apr '16
De schorsing van zestien Amerikaanse militairen als straf voor het bombardement op een ziekenhuis van Artsen zonder Grenzen (AzG) in Afghanistan is een veel te slappe maatregel in verhouding tot het drama dat de aanval teweeg bracht.

Volgens AzG sturen de VS een verkeerd signaal naar de strijdende partijen in het land door niet kordaat op te treden. AzG reageerde hiermee op Amerikaans onderzoek naar het bombardement begin oktober op het hospitaal van de organisatie in Kunduz. Door de aanval zouden zeker 42 mensen om het leven zijn gekomen. De aanval wordt door de Amerikanen als vergissing bestempeld. De verantwoordelijke militairen worden volgens het leger dan ook niet strafrechtelijk vervolgd.

"De disciplinaire maatregelen die vrijdag door het leger van de VS werden aangekondigd, zijn niet in overeenstemming met een sterk verantwoordingsproces", stelt AzG. "De administratieve sancties zijn helemaal niet in verhouding tot de vernietiging van een beschermde medische structuur, de dood van 42 mensen, de verwonding van tientallen mensen en het volledige verlies van cruciale medische diensten voor honderdduizend mensen. Het gebrek aan een betekenisvolle verantwoording stuurt een verkeerd signaal naar de strijdende partijen, en werkt niet als afschrikking voor toekomstige inbreuken op het oorlogsrecht."

Het leger kondigde vrijdag aan dat de betrokkenen wel schadevergoedingen tegemoet kunnen zien. Ook betaalt het ministerie van Defensie 5,7 miljoen dollar voor de wederopbouw van de medische kliniek. Na het bombardement beëindigde AzG de medische hulp in het gebied omdat dit te gevaarlijk zou zijn. De organisatie wil eerst harde garanties van de strijdende partijen krijgen dat de faciliteit een beschermde status heeft.

© ANP 2016
kunduz
militair
klinieken
strijdende partijen
artsen zonder grenzen
artsen
ziekenhuis
afghanistan
ministerie van defensie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?