Spaanse ambtenaar: 'Onstabiel Marokko gevaarlijker dan aanslag in Europa'

marokko
5
3 mei '16
De meest eminente bedreiging voor de Spaanse veiligheid zou met de destabilisatie van Marokko komen, stelt een hooggeplaatste veiligheidsambtenaar in Spanje.

De ambtenaar sprak gisteren met ABC en stelde daarin dat een onstabiel Marokko voor Spanje gevaarlijker is dan bijvoorbeeld een aanslag in Parijs of Brussel. Tijdens het interview zei hij dat Spanje grote belangen heeft bij ongeveer 200 teruggekeerde strijders. Zij wonen nu in Marokko en streden aan de zijde van Daesh. Vaak hebben zij connecties met 'slapende cellen' in Ceuta en Melilla, de Spaanse enclaves op Marokkaans grondgebied. Ook hun contacten in Andalusische steden zijn van belang voor de binnenlandse veiligheid.

Mocht Marokko niet meer in staat zijn om deze teruggekeerde strijders in toom te houden of op te sporen zouden zij door middel van hun contacten schade kunnen aanrichten. Hij merkte op dat de samenwerking tussen de buurlanden goed is en dat de waakzaamheid op 'maximum' staat. De volgende meest gevaarlijke bedreiging komt van een chaotisch Libië. 

Spanje en Marokko werken al geruime tijd samen om terreurcellen te ontmantelen. Vaak worden deze op de Spaanse enclaves opgerold na tips uit Marokko.

© Redactie 2016
marokko
spanje
terrorisme
veiligheid
ceuta
melilla
daesh
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?