Marokkaans meisje Imane (11) leest gedicht voor tijdens Nationale Herdenking

algemeen
228
4 mei '16
Vanavond leest de 11-jarige Imane Belkhrouf uit Amsterdam een gedicht voor tijdens de stille tocht die naar de Nationale Herdenking op de Dam voert.

Het AD zet Imane in het zonnetje. Imane schreef het gedicht 'Vredesvreugde'. Dat was eerst 'Vrijheidsvreugde', maar dat vond ze minder mooi staan. 'Vredesvreugde komt niet in ons op', zoals het gedicht volledig heet. Imane zit op de Frankendaelschool in Amsterdam en besloot het gedicht te schrijven nadat ze haar leraar hoorde over 4 en 5 mei. Vanavond mag ze het gedicht voordragen. 

Het Marokkaans-Nederlands meisje oefende de tekst al meerdere keren op haar kamer. Zinnen als 'Te lang zijn we geknecht', komen er in voor. 'Dat heb ik van de meester gehoord. Ik weet niet meer precies wat het betekent.' Als de tekst goed in haar hoofdje zit mogen haar vader, moeder, zussen en zusje als jury en publiek fungeren.

Spannend
Voor Imane is het allemaal een beetje spannend. De eerste zenuwen zijn inmiddels voorbij gekomen. Wel zegt het meisje trots te zijn dat ze mag meedoen aan de officiële dodenherdenking. Haar jurkje ligt zelfs al klaar want ze wil er goed uitzien als ze samen met vijftig andere kinderen bloemen legt bij de Dam. 

'Het is de eerste keer dat ik erbij ben. Ik weet dat er heel veel mensen komen. En we moeten achter de burgemeester aan lopen.' Tijdens de twee minuten stilte op het plein gaat Imane denken aan de doden van vroeger. 'Aan mijn opa die nog niet zo lang geleden in Marokko is overleden. En ik heb in de klas gehoord dat er een paar soldaten dood zijn gegaan in de oorlog. Daar kan ik ook aan denken.'

© Redactie 2016
imane belkhrouf
amsterdam
dodenherdenking
de dam
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?