Marokko pakt Amerika aan: 'Geen recht op oordelen over mensenrechten'

marokko
8
25 mei '16
Na een zeer misleidend en vaak foutief rapport over mensenrechten in Marokko heeft de minister van Justitie Mustapha Ramid uitgehaald naar de Verenigde Staten.

Het Amerikaans State of Department (soort ministerie van Buitenlandse Zaken) schreef een rapport over de ontwikkeling van mensenrechten in Marokko. Daarin konden verschillende overheidsinstellingen en ngo's hun bevindingen in publiceren. Hoewel de ontwikkelingen in Marokko duidelijk zichtbaar zijn was het rapport misleidend, te kritisch en foutief.

Geen recht
Ramid erkende dat er nog veel gedaan moet worden op dit gebied maar uitte zich kritisch over rapport. Volgens hem hebben de VS geen recht op het beoordelen van mensenrechten in Marokko omdat zij zelf tal van schendingen begaan. Gisteren vond in het parlement een zitting plaats over de toenemende spanning tussen Marokko en de VS. Onder meer de PJD en Istiqlal vroegen Ramid om uitleg.

Zij stellen dat het rapport een 'absolute aanval op het beeld van Marokko is'. NGO's als Amnesty en Human Rights Watch moeten weten dat Marokko niet meer het land van vroeger is en dat ze moeten stoppen met het hebben van vooroordelen. Ramid merkte op dat deze organisaties denken dat Marokko niet in positieve zin is veranderd. 

Voorstanders
Abdellatif Ouahbi (PAM) is het duidelijk niet eens met de minister en stelt dat de minister 'onverantwoordelijk' bezig is door te beweren dat de situatie van de mensenrechten in Marokko bevredigend is. Hij stelde dat de overheid bepaalde schendingen van mensenrechten niet kan ontkennen. Ouahbi verwees onder meer naar studenten die leraaropleidingen volgen. Zij werden met geweld geconfronteerd tijdens protesten. 

Het is Ouahbi waarschijnlijk ontgaan dat Ramid als eerste toegaf dat Marokko nog veel werk te verrichten heeft. Eerder beschreef het ministerie van Binnenlandse Zaken het rapport al als 'echt schandalig'. 'Veel exclusieve bronnen zijn onbetrouwbaar en politiek vijandig. Geplaatste informatie blijkt achteraf ook ongegrond te zijn.'

© Redactie 2016
marokko
mustapha ramid
mensenrechten
john kerry
rapport
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?