Marokkanen woedend over documentaire Mohammed VI

marokko
38
27 mei '16
Marokkaanse social media gebruikers hebben met verontwaardiging gereageerd op een documentaire die door France 3 werd uitgezonden.

De uiterst kritische en soms zelfs onjuiste uitzending werd geproduceerd door journalist Jean-Louis Perez. Nadat France 3 aankondigde dat de docu uitgezonden zou worden werd al opgeroepen om bij voorbaat al steun uit te spreken richting koning Mohammed VI. De documentaire richt zich op de regering, het persoonlijke leven en de rijkdom van de koning. Vooral over de laatste twee onderwerpen zijn veel Marokkanen boos.

Zij vinden dat deze twee onderwerpen onder de privacy vallen en dat deze gerespecteerd dienen te worden, zelfs als het om een koning gaat. Op Facebook en Twitter hebben veel Marokkanen hun profielfoto's vervangen door foto's van de koning. Ook deelde men veel foto's en video's. Onmiddellijk na de uitzending veroordeelden duizenden Marokkanen het gepubliceerd materiaal. 

Franse obsessie
Een veel gedeelde opmerking was van een gebruiker die stelt dat er een 'systematische oorlog tegen Marokko aan de gang is om het land te destabiliseren'. Hij vermeldde erbij dat Marokko het enige land is dat stabiel is in de regio. Een ander schreef dat Franse journalisten een obsessie hebben als het om Marokko gaat. Ook waren velen het erover eens dat zij de neiging hebben om Marokko af te beelden vanuit gun 'egocentrisch perspectief'. 

Andere reacties gingen over een poging van de journalist om de reputatie van de Marokkaanse monarch aan te tasten. 

Foutief
De documentairemaker werd ook gewezen op zijn blunders in de docu. Er werden onder meer videobeelden vanuit de lucht laten zien die Marokko moesten voorstellen maar in werkelijkheid betrof het Tunesië of Jordanië. Ook presenteerde de maker beschuldigingen als feiten terwijl deze nooit officieel zijn bewezen in bijvoorbeeld een rechtbank.

© Redactie 2016
marokko
france3
mohammed vi
frankrijk
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?