Real Madrid pakt elfde Champions League na spannende pot

65
28 mei '16
Real Madrid heeft na strafschoppen de Champions League veroverd. Na 120 minuten stond er een 1-1 stand op het scorebord, waardoor penalty's de beslissing moesten brengen. Die nam Real beter: 5-3.

Net als twee jaar geleden waren het de twee grootste ploegen van Madrid die de krachten mochten meten in een eindstrijd op het grootste Europese podium. En net als toen werd het nu in Milaan een meeslepend duel tussen twee ploegen die elkaar door en door kennen en geen geheimen voor elkaar hebben. Real startte in de sterkst denkbaar mogelijke opstelling, met uiteraard Cristiano Ronaldo en Gareth Bale als de meest in het oog springende namen.

Atlético begon met joker Yannick Ferreira-Carrasco op de bank en met Fernando Torres in de punt van de aanval. In een zeer sfeervol San Siro was het Real dat het beste aan de finale begon. Al na zes minuten dacht Casemiro de score te openen, nadat hij een vrije trap van Gareth Bale vlak voor het doel verlengde. Atlético-sluitpost Jan Oblak had echter een geweldige reflex in huis.

Na een klein kwartier moest de Sloveen alsnog vissen. Sergio Ramos kon van dichtbij intikken, toen Bale een vrije trap met zijn hoofd verlengde. Dat zorgde er echter voor dat Ramos in buitenspelpositie scoorde. De treffer werd toch goedgekeurd: 1-0. Atlético kwam die klap vervolgens maar moeilijk te boven. Real bleef voor rust de bovenliggende partij, zonder dat het na de treffer van Ramos echt doordrukte.

De eerste keer dat een speler van de Rojiblancos voor het doel van Keylor Navas opdook, was pas na een half uur. Antoine Griezmann volleerde hard op doel, maar werd afgefloten vanwege buitenspel. Bovendien had Navas een redding in huis.

Fris Atlético
In de tweede helft kantelde het duel plotseling in het voordeel van Atlético. De ploeg van coach Diego Simeone kwam fris uit de kleedkamer en pakte de Madrileense aartsrivaal direct bij de strot. Al na twee minuten kreeg Atlético dé kans om op gelijke hoogte te komen, toen Pepe Fernando Torres vloerde en arbiter Mark Clattenburg floot voor een strafschop.

Griezmann ging achter de bal staan, maar mikte op de onderkant van de lat.Een misser die fataal dreigde te worden, want via Karim Benzema en Bale kreeg Real naarmate de slotfase aanbrak optimale kansen om het duel in het slot te gooien. Beide keren gebeurde dat echter niet. Benzema vergat de meegelopen Ronaldo te bedienen en vuurde op Oblak, terwijl Bale zijn inzet van de lijn gehaald zag worden.

Tien minuten voor tijd viel de treffer vervolgens aan de andere kant. Invaller Ferreira-Carrasco, zo mogelijk de beste speler bij Atlético, was het eindstation van een fraaie aanval en tekende met een intikker voor de gelijkmaker: 1-1. Net als twee jaar geleden bleef het daarbij na negentig minuten, waardoor een verlenging de beslissing moest brengen. Beide ploegen zaten er echter behoorlijk doorheen. Toen er ook na 120 minuten niet meer gescoord werd, waren strafschoppen onvermijdelijk.

De eerste drie strafschoppen werden door beide ploegen benut, maar toen Ramos scoorde en Juanfran op de paal schoot, kon Ronaldo het pleit beslechten. De Portugees schoot raak en bezorgde Real zo de elfde Champions League-titel in de clubgeschiedenis.