We worden 5 jaar ouder dan 60 jaar geleden
Wie 65 jaar is geworden, leeft daarna gemiddeld nog 19,7 jaar. Vrouwen worden nog altijd ouder dan mannen, maar het verschil wordt kleiner.
lifestyle

In Nederland is de levensverwachting van een vrouw op die leeftijd 20,9 jaar en voor een man 18,2 jaar, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag. In 2015 was de levensverwachting ruim vijf jaar langer dan zestig jaar geleden. De kans om honderd te worden wordt steeds groter. Wie nu rond de pensioengerechtigde leeftijd zit, heeft zes keer zoveel kans om honderd jaar te worden als zijn leeftijdgenoot in 1956.

Het CBS verwacht dat de resterende levensverwachting van 65-jarigen nog verder doorzet. In 2060 is het volgens prognoses 25 jaar. Dat is wel koffiedik kijken: de marges lopen flink uiteen, van 20,5 tot 29,5 jaar voor iemand die dan 65 is.

Sinds 1980 is de gemiddelde levensverwachting voor mannen sneller gestegen dan die voor vrouwen. Roken speelt daarbij een belangrijke rol. Mannen zijn eerder en massaler begonnen met roken, aldus het statistiekbureau.

© ANP 2016
statistiekbureau
cbs
nederland
Heb jij een nieuwstip? Geef het door aan de redactie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?
tag \\ mode
tag \\ marrakech
tag \\ trouwen
tag \\ mohammed vi