Protest en woede over doodschieten gorilla

buitenland
27
31 mei '16
Dierenliefhebbers hebben massaal hun verontwaardiging getoond over het doodschieten van een westelijke laaglandgorilla in de Cincinnati Zoo om een jongetje van vier te redden.

De peuter was door de omheining gekropen en in het verblijf van de mensaap gevallen. Te hulp gesnelde bewakers zagen geen andere oplossing dan het zeventienjarige beest een kogel door de kop te jagen. Dat onnodig geweld tegen een bedreigde diersoort leidde tot een golf van protest. Maandag waren de online petities op Change.org al door meer dan 200.000 mensen ondertekend. Zij betoogden dat de 200 kilo zware 'Harambe' zo te zien niets kwaads in de zin had, hoewel hij het ventje misschien niet al te zachtzinnig uit het ondiepe water op een rotsmuurtje trok.

De directeur van de dierentuin gaf maandag een reactie in lokale nieuwsmedia. "Wij leven in de echte wereld en nemen echte beslissingen", zei hij. "Je kan in dit geval geen risico nemen. We hebben het over een dier dat met één hand een kokosnoot kan kraken. We staan achter deze beslissing en zouden het weer op deze manier doen."

Volgens getuigen had de knul gezegd dat hij naar de apen toe wilde. In een onbewaakt moment voegde hij daad bij woord. Michelle Gregg, die zich op Facebook voorstelde als zijn moeder, liet weten dat haar zoon een hersenschudding heeft en wat schrammen. Ze vroeg om begrip omdat "ongelukken gebeuren."

© ANP 2016
gorilla
cincinnati zoo
dierentuin
michelle gregg
harambe
protest
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?