Zoetermeer negeerde alarmberichten van moskee over radicalisering

algemeen
0
21 jun '16
Charlie Aptroot, burgemeester van Zoetermeer, heeft de gemeenteraad niet juist ingelicht over radicalisering in de stad.

Begin 2013 begonnen de eerste jihadgangers naar Syrië te vertrekken maar Aptroot schreef aan de gemeenteraad dat er geen signalen zijn ontvangen van geradicaliseerde moslimjongeren. Uit onderzoek van NRC blijkt dat dat wel degelijk het geval was. Moskee Al-Qibla in Zoetermeer sloeg herhaaldelijk alarm over geradicaliseerde jongeren in de stad. Men kreeg echter geen gehoor bij de gemeente. 

In juli 2012, zo schrijft NRC, deed het moskeebestuur aangifte nadat een bestuurslid werd mishandeld door een radicale moskeeganger. In de aangifte staat dat het bestuur 'grote problemen' ondervindt van jongeren die de moskee willen radicaliseren. Eerder besprak het bestuur een soortgelijke klacht met de politie. Deze problemen zijn ook bij de toenmalige burgemeester Jan Waaijer aangekaart. 

Machtsgreep
De radicale jongeren uit Delft, Zoetermeer, Den Haag en Schiedam waren van plan het bestuur omver te werpen om zelf op de beslisstoel te gaan zitten. Dat mislukte echter. Daarna vertrokken veel jongeren eind 2012 en begin 2013 naar Syrië, meldt NRC. Aptroot meldt na hun uittocht dat Zoetermeer nooit verontrustende berichten heeft ontvangen over radicalisering. 

Nu blijkt echter dat dat wel het geval was. Politie Haaglanden stelt in een schriftelijke reactie dat de zorgen in 2012 met Aptroot zijn besproken in een driehoeksoverleg. Politie en gemeente erkennen dat in het verslag wel degelijk melding wordt gedaan over een machtsstrijd in de moskee. Aptroot zag echter geen aanleiding om in te grijpen omdat dit geen 'verstoring van de openbare orde' is. 

Ook wijst Aptroot erop dat ex-burgemeester Jan Waaier de problemen in de moskee niet heeft opgenoemd in de overdracht van dossiers. Ook kan hij zich deze 'overdracht' niet helemaal herinneren. De werkwijze van Zoetermeer is passend voor het algemene beeld dat gemeenten weinig deden met radicaliserende jongeren voor de uittocht naar Syrië. Inmiddels gaat dat stukken beter. 

Sinds enkele jaren werkt de moskee Al-Qibla goed met de gemeente, zegt voorzitter Mohammed Boudadi. Lijst Hilbrand Nawijn (LHN) heeft schriftelijke vragen gesteld na het onderzoek van NRC.

© Redactie 2016
radicalisering
charlie aptroot
zoetermeer
gemeente
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?