Energierekening in Marokko kan helft goedkoper dankzij groene energie

marokko
3
21 jun '16
De aanzienlijke investeringen van Marokko op het gebied van hernieuwbare energie moet ervoor zorgen dat de elektriciteitsrekening binnen tien jaar gehalveerd wordt.

Dat zegt het Internationaal Agentschap voor Hernieuwbare Energie (IRENA). Het agentschap schatte dat de kosten met 59% kunnen dalen door zonne-energie en met 43% voor geconcentreerde zonne-energie. Energierekeningen kunnen dankzij offshore-windenergie met 35% dalen en 26% voor windenergie op het land, meldt Le Matin. Of deze daling er binnen tien jaar daadwerkelijk is is nog maar de vraag, stelt Adnan Amin, CEO van IRENA. 

Hij voegde eraan dat de kosten van zonne- en windenergie ernstig zijn gedaald en die blijven dalen dankzij technologische vooruitgang en de huidige markt. Voor consumenten is dat goed nieuws, voor bedrijven minder goed. Amin stelt dat de prijs voor fotovoltaïsche zonnepanelen en windtribunes sinds 2009 tot wel 80% zijn gedaald. 

De krant stelt dat hernieuwbare energie momenteel goed is voor 34% van de nationale productie van elektriciteit. In 2020 moet dit 43% zijn en in 2030 zelfs 53%. Dat wil Marokko onder meer bereiken met gigantische parken met zonnepanelen. 

© Redactie 2016
marokko
energie
rekening
groene energie
milieuvriendelijk
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?