Dordrecht grijpt in na aanval op moskee

algemeen
0
25 jun '16
De gemeente Dordrecht heeft maatregelen genomen nadat donderdag een Turkse moskee was aangevallen en daar vernielingen waren aangebracht.

Dat heeft een woordvoerder van de gemeente bevestigd na berichtgeving van de NOS. In de omgeving van de moskee mag preventief worden gefouilleerd, de politie gaat er vaker kijken en als het nodig is kan de ME snel worden ingezet. De moskee aan de Merwedestraat in Dordrecht werd donderdagavond bestormd. Binnen werd een ravage aangericht. De politie is nog op zoek naar de belagers. Het gaat om een groep van ongeveer tien mannen.

De politie onderzoekt intussen of er verband is tussen de vernieling van het gebedshuis en een incident eerder in de week, waarbij een steen door de ruit van een Koerdisch gezin werd gegooid. Ook in de omgeving van dit huis kan nu preventief gefouilleerd worden.

Emoties
Mogelijk ging die steen door het raam omdat er een PKK-vlag voor het raam hing. Die hing daar omdat de dochter is geslaagd. De PKK is de verboden Koerdische Arbeiderspartij. RTV Rijnmond meldde donderdagavond dat sommige belagers zeiden dat de aanval op de moskee een vergelding was voor die op de woning van het Koerdische gezin, in de wijk Wielwijk. De politie sluit een verband niet uit, maar kon hier nog geen oordeel over geven.

De emoties liepen donderdagavond hoog op, zei een woordvoerster van de burgemeester eerder vrijdagmiddag. De moskee werd kort voor de iftar, de avondmaaltijd tijdens de ramadan, aangevallen. Het gebedshuis moest na het incident worden ontruimd voor sporenonderzoek. Voor de gelovigen werd een alternatieve locatie geregeld om alsnog het avondmaal met elkaar te delen.

© ANP 2016
dordrecht
moskee
turken
koerden
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?