Moslims, joden en christenen zorgen samen voor armen in Marokko

marokko
5
28 jun '16
Ramadan is de maand van solidariteit en dat begrijpen de Marokkanen maar al te goed. Dat blijkt uit een mooie samenwerking tussen moslims, joden en christenen.

Nu de Ramadan nog maar een week te gaan heeft voor het huidig jaar zitten sommige familie nog zonder goede maaltijd bij zonsondergang. Om dit te verhelpen slaan verschillende organisaties de handen ineen. Een christelijke, joodse en islamitische studentenvereniging werken samen om iftars te verzorgen voor de allerarmsten in het land. Zondag gingen de organisaties samen het hele land over om voedselpakketten uit te delen, meldt Yabiladi. 

Menselijkheid
In de pakketjes zaten dadels, thee, linzen, kikkererwten en andere levensmiddelen om een goede iftar te bereiden. In totaal werden deze dag 1.500 gezinnen geholpen in Kenitra, Rabat en Salé. Sommige families werden verrast door de samenwerking, zegt Dalil Laziza van de joodse Mimouna Vereniging. 'Het kan ze echter niets schelen. Ze zijn in eerste instantie geraakt door het menselijk gebaar van mededogen en het feit dat anderen aan ze denken', legt Laziza uit.

Hij voegt eraan toe dat het project illustreert hoe mensen van verschillende religies bij elkaar kunnen komen om iets positiefs te doen. De International Fellowship of Christians and Jews is voelbaar blij met de omvang van haar activiteiten in Marokko. 'Het is ontroerend om te zien dat het goede doel nu gevoeld wordt in Marokko, een land van tolerantie en vrede', zegt rabbijn Lev Banon. 

Voorrecht
'Het is een voorrecht voor ons om de Marokkanen die in nood zijn tijdens de heilige maand Ramadan te helpen. Dit inspirerend initiatief dient als brug tussen christenen, joden en moslims en laat zien dat religieuze gemeenschappen over de hele wereld zich kunnen verenigen rond gemeenschappelijke waarden die een verschil kunnen maken', zegt rabbijn Yechiel Eckstein op zijn beurt. 

Tijdens de maand Ramadan hebben we dit soort initiatieven vaker gezien maar een samenwerking tussen drie religieuze gemeenschappen is uniek. Eerder voerden organisaties de 'Ftour Box' in voor Syrische vluchtelingen. Coca Cola deelde 30.000 iftars uit in Marokko.

© Redactie 2016
marokko
moslims
ramadan
joden
christenen
samenleving
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?