Marokkaanse organisaties willen Nobelprijs voor de vrede voor Palestijn

marokko
9
1 jul '16
Marokkaanse verenigingen hebben zich gemobiliseerd voor de kandidatuur van de Palestijnse gevangene Marwan Barghouti voor de Nobelprijs voor de vrede.

Onder meer de organisaties Anfass, MOHR en het Rechtvaardigheidsforum pleiten voor de bekende prijs voor Barghouti. Het voormalig hoofd van Fatah is in 2004 veroordeeld tot levenslang door de Israëlische autoriteiten. Hij zou betrokken zijn geweest bij een reeks aanslagen en kreeg hiervoor vijf keer levenslang. Critici menen echter dat het vooral een politiek proces is geweest.

Barghouti was destijds zeer populair in Ramallah en Gaza. Ook nu heeft hij nog veel invloed op de Fatah-partij. De Marokkaanse organisaties willen erkenning voor Barghouti en hebben een internationale campagne gelanceerd. Onder meer de voormalige Argentijnse winnaar Adolfo Pérez Esquivel en de Zuid-Afrikaanse Desmond Tutu steunen het plan om Barghouti de prijs te geven. 

Zij wonnen de Nobelprijs voor de vrede in 1980 en 1984. In 1994 kreeg wijlen Yasser Arafat de prijs samen met Shimon Peres, een beloning voor de ondertekening van de Oslo-akkoorden in 1993. 

© Redactie 2016
marokko
palestina
nobelprijs
marwan barghouti
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?