Lodewijk Dubbele Maat Asscher weer onder vuur om Israël-uitkeringen

algemeen
59
1 jul '16
NRC Handelsblad bracht onlangs naar buiten dat Nederlandse AOW'ers in Israëlisch illegaal bezet gebied gewoon AOW ontvangen en niet worden gekort.

Dat terwijl Nederland deze gebieden officieel niet erkent. AOW'ers zouden daarom gekort moeten worden maar Asscher ging diep om de uitkeringen te behouden voor deze groep. Hoe anders is de houding tegenover AOW'ers in Marokko? Enfin, Asscher reageerde naar aanleiding van de berichten in NRC als een gebeten hond. In de Tweede Kamer liet hij weten dat het hem er vooral om ging dat het oorlogsslachtoffers waren die hij niet wilde korten.

De woordvoerder van Asscher mailde onze redactie ook over dit onderwerp en vond de bijnaam 'Dubbele Maat Asscher' niet passend. De beweringen van Asscher blijken wederom niet waar dankzij opnieuw goed werk van NRC. Dat wist een 'vertrouwelijke beslisnotitie' in handen te krijgen.

Asscher gaf de AOW'ers toch uitkering (eigenlijk in strijd met de wet) omdat 'oorlogsgetroffenen zouden niet op die manier met een korting geconfronteerd moeten worden. Dat was mijn belangrijkste richtsnoer toen ik dit dossier op mijn bureau kreeg en dat is het nog', aldus Asscher.

Beslisnotitie
Uit een beslisnotitie blijkt nu echter dat Asscher juist voorstellen afwees die zich specifiek richten op oorlogsgetroffenen over de hele wereld. NRC: 'In plaats daarvan gaf Asscher opdracht een uitzonderingspositie te creëren voor alle AOW’ers in de door Israël bezette gebieden, oorlogsgetroffene of niet. Hoewel bekend was dat oorlogsgetroffenen met AOW elders ter wereld niet van deze regeling konden profiteren, werd voor hen niets geregeld.'

'Het doel was alleen een uitzondering te maken voor door Israël bezet gebied, blijkt duidelijk uit interne documenten. Uit deze stukken blijkt ook dat opeenvolgende bewindslieden jarenlang druk voelden van een lobby van betrokkenen en de Israëlische regering', schrijft NRC veelzeggend. 

Lees hier het hele stuk. 

© Redactie 2016
lodewijk asscher
dubbele maat
aow
uitkering
onrecht
mensenrechten
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?