TERREURAANSLAG MÜNCHEN: dader werd gepest en was psychisch

buitenland
267
23 jul '16
In een winkelcentrum in het noordwesten van München is vrijdagmiddag geschoten. Er zijn minstens acht doden en meerdere gewonden gevallen.

17:53
In München is vrijdag een legereenheid in gereedheid gebracht om eventueel in actie te komen na de schietpartij in een winkelcentrum in de noordwestelijke wijk Moosach. De Duitse minister van Defensie, Ursula von der Leyen, heeft tegenover de Frankfurter Allgemeinen Sonntagszeitung bevestigd dat inzet van de strijdkrachten tot de mogelijkheden werd gerekend.

Het ging met name om een eenheid van 'Feldjäger' in de Beierse hoofdstad. De Feldjäger zijn in de Bundeswehr een soort militaire politie. Het is er uiteindelijk niet van gekomen.

15:22
Alle leden van de federale regering in Duitsland rouwen om de slachtoffers van de aanslag in München vrijdag. Bondskanselier Angela Merkel verwoordde zaterdag het verdriet dat binnen haar kabinet heerst.,,We rouwen met pijn in het hart om hen die niet meer naar hun familie zullen terugkeren", aldus Merkel. ,,Aan de families, de ouders en de kinderen voor wie de dag van vandaag leeg en zinloos lijkt, zeg ik dat alle Duitsers met jullie meeleven. We delen jullie pijn, we denken aan jullie en we lijden met jullie mee.

"De bondskanselier zegde na een bijeenkomst met haar ministersploeg toe dat de veiligheidsdiensten er alles aan zullen doen om de veiligheid van de Duitsers te waarborgen. Merkel deelde een schouderklop uit aan de politiemensen die in de Beierse hoofdstad bij de afwikkeling van de schietpartij betrokken waren.

12:37
De dader van de schietpartij in München is in die stad geboren en had geen banden met Daesh. Dat heeft de politie in de Beierse hoofdstad zaterdag verklaard. De Duitse justitie neemt de schietpartij, waardoor negen mensen werden gedood, een ,,klassiek geweldsincident''. De schutter zou aan depressies hebben geleden.

De schietpartij lijkt daarmee geen terreurdaad. Er is geen afscheidsbrief gevonden. De achttienjarige Duitse Iraniër zat nog op school. Hij had volgens de politie een duidelijke belangstelling voor eerdere geweldincidenten. Bij huiszoeking is een boek over dat soort incidenten gevonden.

11:28
De dader van de schietpartij in München zou een eerder bloedbad op een Duitse school hebben verheerlijkt. Dat meldt het Duitse persbureau DPA op basis van bronnen binnen de Duitse veiligheidsdienst.Het motief voor de schietpartij vrijdag, waardoor negen mensen het leven verloren, is echter nog niet duidelijk.

Volgens de informatie van de veiligheidsdienst zou de 18-jarige Duitse Iraniër, die wild om zich heen schoot in een winkelcentrum in München, de daden van een 17-jarige jongen in 2009 in Winnenden hebben verheerlijkt. Die schoot op zijn oude middelbare school en op zijn vlucht bij elkaar vijftien mensen dood.

De schutter van München, die in de jaren negentig met zijn ouders naar Duitsland kwam, zou problemen hebben gehad op school.

09:11
Het Duitse veiligheidskabinet komt zaterdag onder leiding van bondskanselier Angela Merkel rond het middaguur in Berlijn bijeen om zich te beraden over de schietpartij vrijdagavond in München. Bij de zitting van het veiligheidskabinet is ook minister Thomas de Maizière aanwezig. Die brak na de schietpartij een verblijf in de VS af en reisde spoorslags naar Berlijn. De Maizière overlegt voorafgaand aan de kabinetszitting met onder anderen vertegenwoordigers van de Duitse veiligheidsdiensten.

09:09
De minister-president Horst Seehofer van de Duitse deelstaat Beieren is ,,diep geschokt'' door de schietpartij in München waardoor vrijdagavond negen mensen omkwamen. Hij zegt dat in een verklaring die zaterdag is verspreid.Seehofer spreekt van een ,,wrede en onmenselijke daad'' die hem met ,,verdriet en afschuw'' vervult. ,,Zonder veiligheid is er geen vrijheid'', aldus Seehofer.

Het kabinet van de deelstaat zal zich zaterdag beraden over de gevolgen van de schietpartij.

02:57
Het bloedbad in München is aangericht door een achttienjarige Iraans-Duitse man uit München. Zijn motief en achtergrond zijn nog niet bekend. Dat liet de politie van de Beierse hoofdstad in de nacht van vrijdag op zaterdag weten.De man handelde alleen. Eerder was sprake van drie mogelijke schutters. Twee anderen kwamen in beeld doordat ze hard met hun auto wegreden van het Olympia-winkelcentrum.

Ze zijn gevonden en bleken niets met het bloedbad te maken te hebben.De man was niet bekend bij de politie. Hij begon zijn daad bij een fastfoodrestaurant en ging daarna verder bij de winkels. Daarna sloeg hij op de vlucht. Een kilometer verderop werd hij dood gevonden. Hij heeft negen mensen doodgeschoten.

Bovendien raakten 21 mensen gewond, van wie drie zwaargewond. Bij de zoektocht naar de dader waren 2300 agenten betrokken, waaronder elite-eenheden en politiemensen uit Oostenrijk.

01:55
De politie in München heeft een man aangetroffen die zichzelf van het leven heeft beroofd. Waarschijnlijk gaat het om de dader van de schietpartij van vrijdagavond. De politie gaat ervan uit dat hij alleen handelde. Bij die schietpartij in een winkelcentrum zijn zeker tien doden gevallen. Het aantal gewonden is opgelopen naar 21. Het gaat om zowel licht- als zwaargewonden.

23:09
De Duitse Spoorwegen hebben treinstellen ter beschikking gesteld waarin gestrande reizigers de nacht kunnen doorbrengen. Doordat het verkeer in München werd lamgelegd en het centraal station werd ontruimd naar aanleiding van de dodelijke schietpartij in een winkelcentrum bij het olympisch stadion is er een groot tekort aan hotelruimte ontstaan.

Mensen kunnen geen kant op. In Mammendorf, Starnberg, Geltendorf, Dachau en Freising, waar treinen niet meer konden vertrekken, mogen passagiers nu blijven slapen in de coupés.

Op Twitter laten moskeeën weten ook de hele nacht open te blijven om mensen op te vangen. Andere mensen op Twitter laten eveneens met de hashtag #offenetür weten hun huis open te stellen voor mensen die willen schuilen.

23:06 Absolute veiligheid is geen haalbaar doel. De surveillancestaat die daarvoor nodig is wil niemand. Dat heeft de kabinetschef van de Duitse bondskanselier Angela Merkel, Peter Altmaier, vrijdagavond gezegd.Altmaier stond de Duitse televisie te woord naar aanleiding van de schietpartij in München, die zeker aan acht mensen het leven kostte.

Hij noemde de aanval ,,wreed en onmenselijk''. Over de toedracht van de schietpartij is nog niets bekend. Geen enkel mogelijk motief wordt uitgesloten, aldus Altmaier. Volgens Altmaier doet de regering al het mogelijke om aanvallen van extremisten te voorkomen en zijn er in het verleden ook al meerdere aanslagen voorkomen. Of de aanval van vrijdag een terreurdaad was kon hij niet zeggen. Het onderzoek loopt.


23:02
De politie in München heeft na de schietpartij van vrijdag negen lichamen gevonden. Nog niet zeker is of een van de lichamen van een schutter is, zei een woordvoerder. Weekblad Focus meldde eerder op de avond op basis van bronnen bij de politie dat een van de daders zich van het leven had beroofd.

22:36
Het dodental van de schietpartij in een winkelcentrum in München is vrijdagavond opgelopen tot acht. Dat heeft de politie bekendgemaakt. Er liggen verscheidene gewonden in ziekenhuizen. De daders van de terroristische aanslag zijn ondanks de massale klopjacht nog niet gepakt.

21:49
De politie van München heeft vrijdagavond bekendgemaakt dat bij de schietpartij in een winkelcentrum ten minste zes mensen zijn gedood. Ook zijn er veel gewonden gevallen, maar een exact aantal kon nog niet worden gegeven. Niets wijst er vooralsnog op dat de schietpartij een islamitische terreurdaad is, zei een politiewoordvoerder.

De woordvoerder zei dat het er nog altijd op lijkt dat er slechts één schietincident heeft plaatsgevonden met maximaal drie daders. Diverse media meldden op basis van ooggetuigenverslagen dat er ook elders zou zijn geschoten. Beelden van de schietpartij worden momenteel bestudeerd. De zegsman benadrukte dat er ,,gevaarlijke schutters voortvluchtig zijn''.

21:24
Een van de daders van de schietpartij in München van vrijdag heeft zich van het leven beroofd. Toen de politie hem probeerde te arresteren, schoot de man zichzelf door het hoofd, meldt weekblad Focus, dat zich baseert op bronnen bij de politie.

21:16
De politie van München heeft naar aanleiding van de schietpartij in een winkelcentrum vrijdagavond gewaarschuwd voor een serieuze bedreiging. Gesproken werd van een ,,acute terreursituatie'' en een ,,uitzonderingstoestand''. Er wordt jacht gemaakt op drie voortvluchtige daders, die bewapend zijn met geweren. Automobilisten die op de snelwegen richting de hoofdstad van Beieren reden is gevraagd een eerdere afslag te nemen om de politie, die massaal is ingezet, een vrije doorgang te bezorgen.

Diverse autowegen ten noorden van de stad zijn afgesloten. Meerdere helikopters van de Duitse grensbewaking zijn onderweg naar de stad. De luchthaven van München is nog bereikbaar met de trein, zij het met vertraging. Vluchten vertrekken en landen nog.

Veiligheidsdiensten zijn met groot materieel uitgerukt. Er zijn veel ambulances en brandweerwagens op de weg. ,,Alles wat beschikbaar is, is ingezet'', zei een brandweerwoordvoerder.

20:57
Na de schietpartij in een winkelcentrum is nu het centraal station van München ontruimd. Alle treinverkeer is gestaakt. Treinen op weg naar de Beierse metropool zijn stilgezet. Volgens de Duitse spoorwegen is tot de evacuatie besloten wegens een politieactie.Toen de ontruiming begon brak er paniek uit onder de aanwezigen, meldt de Bayerischer Rundfunk.

Volgens ooggetuigen vluchtten mensen over het spoor.De daders - er is sprake van drie - die even voor 18.00 uur in het Olympia Einkaufzentrum in het wilde weg om zich heen schoten, zijn nog niet gevonden. De indruk bestaat dat het om een terroristische daad gaat. Artsen en verpleegkundigen zijn gevraagd naar de ziekenhuizen te komen waar slachtoffers worden behandeld.

,,Er is een alarm afgegeven voor de mogelijkheid van veel gewonden na een grote aanval'', zei een woordvoerder van de universiteitskliniek.

20:10
Bij de schietpartij in een winkelcentrum in het Duitse München zijn volgens ooggetuigen drie schutters betrokken. Dat heeft de politie van de Beierse stad gezegd. De eerste meldingen over schoten bij het Olympia Einkaufszentrum kwamen even voor 18.00 uur binnen bij de politie.

Die bevestigt de ooggetuigenverslagen nog niet. Naar de dader of daders wordt nog gezocht.

20:01
De politie van München vraagt op sociale media aan iedereen om geen foto's of filmpjes van de politieacties online te zetten. ,,Maak de daders niet wijzer'', luidt de oproep.Ze meldt nog niet te weten waar de daders zich bevinden. De politie spreekt in meervoud. Het korps adviseert iedereen voorzichtig te zijn en grote openbare plaatsen te mijden.

19:57
In het centrum van München is vrijdagavond rond de Karlsplatz paniek uitgebroken. De politie is er op grote schaal en zwaar bewapend actief geweest, maar meldde dat het loos alarm was.Volgens de Beierse omroep BR waren er geruchten over een schietpartij in het centrum. Dat was kort na een schietpartij in het noordwesten van de stad.

Daarbij vielen volgens de politie in een winkelcentrum in de wijk Moosach meerdere doden en gewonden.De schietpartij in het Olympia Einkaufszentrum in Moosach zou om even voor zes uur in een filiaal van McDonald's zijn begonnen.

19:55
Bij de schietpartij in een winkelcentrum in München zijn vrijdagavond ten minste drie doden gevallen. Dat heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken bevestigd, meldt het Duitse NTV.

19:47
Bij een schietpartij in een winkelcentrum in het noordwesten van München zijn meerdere doden en gewonden gevallen. Volgens meldingen van de Süddeutsche Zeitung heeft de politie dat bevestigd. De politie gaat inmiddels van meer dan één dader uit en die zijn voortvluchtig. Een politiewoordvoerster zei te vrezen dat daders willekeurig op voorbijgangers hebben geschoten.

© Redactie 2016
munchen
terrorisme
duitsland
aanslag
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?