'Nederlandse mannen langste van de wereld'
De Nederlandse man is de langste ter wereld. Uit een groot onderzoek blijkt dat de Nederlandse man is gegroeid, van gemiddeld 169 centimeter honderd jaar geleden, tot 182,5 centimeter.
26 July 2016
lifestyle

 Daarmee staat ons land op de eerste plek van de lijst van landen met de langste mannen. Nederlandse vrouwen groeiden met 14 centimeter tot 169 centimeter, waarmee ze alleen de Letten voor zich moeten dulden. In Letland zijn de vrouwen gemiddeld één centimeter langer. In het onderzoek uitgevoerd door wetenschappers van de Britse universiteit Imperial College London werd data van bijna alle landen in de wereld vergeleken tussen 1914 en 2014.

Nooit eerder werd zo'n grootschalig onderzoek naar de lengte van mensen uitgevoerd. Uit de resultaten, gepubliceerd in het tijdschrift eLife, valt vooral op dat Europese landen de lijsten domineren. Alleen Australië komt als niet-Europees land voor in de top 25. De Verenigde Staten doet het helemaal 'slecht' met een stijging van slechts zes centimeter over honderd jaar..

Onderaan de lijst van de mannen staat Oost-Timor met een gemiddelde lengte van 160 centimeter. Bij de vrouwen zijn de Guatemalanen de kleinsten met 149 centimeter.

© ANP 2016
universiteit
verenigde staten
imperial college london
oost-timor
letland
australië
wetenschapper
Heb jij een nieuwstip? Geef het door aan de redactie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?
tag \\ mode
tag \\ marrakech
tag \\ trouwen
tag \\ mohammed vi