Frankrijk gebruikt Marokkaanse vrouwen om salafisten te bespioneren

buitenland
23
25 sep '16
Franse inlichtingendiensten maken graag gebruik van Marokkanen, en in het bijzonder vrouwen, om salafisten in het land te bespioneren.

De oorlog tegen salafisten en het salafisme in het westen gaat onverminderd door. We blijven het zeggen: in pers en politiek is een verkeerde vijand gecreëerd in moslims die zoveel mogelijk willen praktiseren in hun dagelijks leven. Een gevaarlijke ontwikkeling waar potentiële terreurverdachten graag gebruik van maken om onder de radar te blijven. Desalniettemin wil Frankrijk er alles aan doen om deze groep moslims te bespioneren.

Al Massae meldt dat er stukken zijn gelekt die aantonen dat Marokkanen veelal werkzaam zijn in een speciale afdeling waar salafisten in de gaten worden gehouden. Vooral Marokkaanse vrouwen staan op de lijst. Hun werk zou bovendien efficiënter zijn in vergelijking met hun Franse collega's. Deze vrouwen zijn uitermate geschikt in het werk waarin je een dubbelleven moet leiden, stelt de krant. 

In de documenten staat dat zij zelfs valse namen gebruiken om hun echte identiteit te verhullen. De doeltreffendheid van de Marokkaanse medewerkers zou de Franse inlichtingendiensten ertoe bewegen om meer Fransen van Marokkaanse komaf te werven. Perfecte profielen bestaan uit vrouwen die religieuze studies hebben afgerond of zijn afgestudeerd op universiteiten. 

In het verleden gebruikte Frankrijk 600 Marokkanen en Algerijnen in de (spionage)strijd tegen Al Qaida in de Maghreb.

© Redactie 2016
marokkanen
frankrijk
spionage
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?