Opmerkelijke fatwa in Marokko: 'Vrijdaggebed schrappen om te stemmen'

marokko
13
27 sep '16
Een Marokkaanse prediker heeft een uitspraak gedaan over het vrijdaggebed tijdens de verkiezingsdag in Marokko op 7 oktober.

Volgens Mohamed Boloz mogen Marokkanen het vrijdaggebed over slaan als zij in de clinch komen met het stemmen die dag. Allebei doen is natuurlijk het best. Boloz is priker en lid van de Internationale Unie van Moslimgeleerden. Volgens hem is zijn fatwa gerechtvaardigd omdat deze dag 'een grote impact zal hebben op het leven van het Marokkaans volk'. 

Djumu3a
Een artikel hierover werd gepubliceerd in de kwaliteitskrant Hespress. Hij begon met het verwijzen naar het belang van het vrijdaggebed voor moslims: 'Vrijdag is van belang voor onze natie. Het is een van de beste dagen na Arafat en de islamitische feestdagen. Er is geen verschil van mening onder de geleerden over de verplichting van het vrijdaggebed voor elke moslimman', begon hij zijn relaas. 

Vervolgens citeerde hij uit de Koran en hadith van profeet Mohammed (vrede zij met hem) die het belang van de vrijdagse preek en gebed bevestigen. Ook noemt hij de inspanningen van overheden om medewerkers en studenten vrij te geven om het gebed bij te wonen. 

Theorie
Boloz heeft aangegeven dat verkiezingsdag op vrijdag voor problemen kan zorgen. Waarnemers van bevoegde commissies moeten hun kantoren vooral niet verlaten om het vrijdaggebed bij te wonen omdat er manipulatie en fraude kan ontstaan als zij afwezig zijn. Hij wijst hiervoor naar de drie aanvaardbare redenen voor het missen van het vrijdaggebed: reizen, ziekte en angst. 

Om zijn uitspraak kracht bij te zetten richt hij zich op de reden van 'angst'. Een moslim die vreest voor zijn eigendommen of onrechtvaardigheid mag het gebed overslaan.

Verkiezingen
Na het leggen van deze theoretische basis zegt de prediker dat men moet vrezen voor het individuele belang en het gemeenschappelijke belang als zij niet gaan stemmen. 'Men mag het vrijdaggebed op verkiezingsdag overslaan en het gewonde Duhr-gebed verrichten', voegt hij toe. Hij rechtvaardigde dit door te stellen dat de politiek een enorm effect heeft op de religie, waarden, onderwijs, gezondheidszorg en andere dingen. 

Angst voor manipulatie en vervalsing is bovendien een ligitiem excuus voor het overslaan van het gebed, aldus Boloz.

© Redactie 2016
marokko
fatwa
stemmen
parlementsverkiezingen
mohamed boloz
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?