Rutte vol lof over overleden oorlogsmisdadiger: 'Peres maakt diepe indruk op mij'

buitenland
28
28 sep '16
Minister-president Mark Rutte noemt de woensdag overleden voormalige Israëlische president en premier Shimon Peres "een man wiens lange en veelbewogen leven parallel loopt met de al even bewogen geschiedenis van de staat Israël'’.

"Ik heb Peres een paar keer mogen ontmoeten. Op mij maakte hij een diepe indruk door zijn diepgewortelde idealen en strijdbaarheid die hij combineerde met wijsheid en een grote toewijding aan zijn land en het vredesproces in het Midden-Oosten. Onvergetelijk is dat hoopvolle moment in 1994, waarop hij samen met Yitzhak Rabin en de Palestijnse leider Yasser Arafat de Nobelprijs voor de Vrede won. Israël verliest een groot staatsman aan wie wereldwijd met groot respect wordt teruggedacht’’, liet Rutte vanuit Zuid-Korea weten waar hij met een handelsmissie is.

Andere kant
Rutte heeft niet het lef gehad om ook maar te verwijzen naar de 'mindere' dingen die Peres op zijn kerfstok heeft. Tijdens zijn bewinden werden tienduizenden hectares Palestijns grondgebied gedwongen en illegaal ingenomen. Bovendien kwamen duizenden vrouwen, kinderen en onschuldigen om tijdens bombardementen die hij regisseerde. Mensenrechtenschendingen waren en zijn aan de orde van de dag en discriminatie tegenover Palestijnen maakte onder Peres (en nog steeds) deel uit van het overheidsbeleid. 

© ANP 2016
shimon peres
mark rutte
israel
zionisten
palestina
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?