Saudi-Arabië veroordeelt 9/11-wet

buitenland
13
30 sep '16
Saudi-Arabië veroordeelt de Amerikaanse 11 septemberwet, die het mogelijk maakt dat slachtoffers en nabestaanden van de aanslagen de oliestaat aanklagen.

Het ministerie van buitenlandse zaken van Saudi-Arabië maakt zich "grote zorgen" over de wet. De reactie komt vrij laat, aangezien de wet woensdag al werd aangenomen. Daarna werd het ijselijk stil in Riyad. "De afbraak van de soevereine immuniteit heeft een negatieve invloed op alle staten, inclusief de Verenigde Staten", aldus het Saudische ministerie in een verklaring, die de hoop uitsprak dat het Amerikaanse congres de wet alsnog corrigeert "om de ernstige onbedoelde gevolgen die hieruit voortvloeien te kunnen vermijden.".

Invloed
De Saudische munt riyal daalde na aanname van de wet al ten opzichte van de dollar. Analisten achten de kans niet groot dat een rechtszaak tegen Saudi-Arabië wordt gewonnen, maar zeggen dat de speculaties hierover al een negatieve invloed hebben op de handel en investeringen.

Riyad heeft altijd ontkent iets te maken te hebben met de aanslagen op 11 september 2001, waarbij bijna 3000 mensen omkwamen. De militante groepering al-Qaeda wordt voor deze aanslagen verantwoordelijk gehouden.

© ANP 2016
saoedi-arabie
11 september
911
wet
vs
amerika
al-qaida
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?