Ban Ki-moon binnenkort in Marokko

marokko
2
30 sep '16
VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon zal tussen 7 en 18 november deelnemen aan de internationale milieutop COP22, gehouden in Marokko.

Woordvoerder Stephan Dujarric liet dat tijdens een persconferentie in New York weten. Ban Ki-moon zal in Marrakech aanwezig zijn tijdens de klimaatconferentie. Dujarric zei dat Ban's aanwezigheid een kans is voor de VN om 'bilaterale kwesties te bespreken met Marokko'. Hij verwees daarmee ongetwijfeld naar de onacceptabele uitspraken van Ki-moon tijdens een bezoek aan de Tindouf-kampen in Algerije. 

Daar noemde hij de Marokkaanse Sahara 'bezet gebied' met Marokko als bezetter. Dat leverde hem nationaal en internationaal veel kritiek op omdat de partijdigheid ervan af druipt. Sindsdien zijn de betrekkingen tussen de VN-chef en Marokko alles behalve warm. Hem wacht dan ook geen warm welkom in Marrakech. Mogelijk spreekt hij met koning Mohammed VI tijdens zijn komst. 

Marokko reageerde door de VN-missie 'MINURSO' te stoppen en stuurde 84 werknemers het land uit. Later konden 25 internationale ambtenaren terugkeren. MINURSO werd in 1991 in het leven geroepen als mandaat na het vredesakkoord tussen Marokko en de Polisario.

© Redactie 2016
marokko
cop22
ban ki moon
vn
marokkaanse sahara
stephan dujarric
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?