Paardensector Marokko doet het goed

marokko
20
19 okt '16
Het paard doet het zeer goed in Marokko. De paardensector blijkt veelbelovend te zijn.

Dat meldt The Economist vandaag. De paardenindustrie kreeg in 2011 een nieuwe strategie en deze blijkt een schot in de reus. In slechts vijf jaar tijd is de sector gestructureerd en zijn de fundamenten versterkt. De sector zorgt nu voor 30.000 banen en is goed voor 0,6% van het bbp en heeft een waarde van zes miljard dirham. In 2007 was dat nog de helft. 

Paardenfokkers en andere belanghebbenden verenigen zich in de organisatie 'SOREC' en zijn blij dat ze in 2011 een nieuwe weg zijn ingeslagen voor economische en sociale ontwikkeling van de sector. Het plan werd in drie delen opgedeeld: de ontwikkeling van het gebruik van het dier, de bevordering van de Marokkaanse paarden en het behouden van het 'Barbe' ras. 

Belangrijk hierin is het fokken maar ook de opleidingen in de paardenindustrie. Hiermee moet het aantal professionals stijgen en hun vaardigheden verbeteren. Andere inspanningen richtten zich op het verbeteren van de kwaliteit van vee en meer personeel. 

Resultaat
Resultaten hiervan zijn direct zichtbaar. Een daarvan is dat het aantal geboorten per jaar met maar liefst 24% is gestegen bij de vijf belangrijkste rassen. Dat is drie keer zoveel dan in 2011. Ook zijn tussen 2011 en 2015 500 extra paardenraces georganiseerd en het aantal deelnemende paarden toegenomen tot 650 starters. In totaal zijn 2.300 races georganiseerd.

© Redactie 2016
marokko
paarden
marokkaanse economie
groei
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?