Frankrijk, VAE en Spanje grootste investeerders in Marokko

marokko
0
26 okt '16
Een recente studie uitgebracht door de Marokkaanse overheid onthulde een veranderd landschap van buitenlandse investeringen in de afgelopen vijftien jaar.

Een economisch en financieel verslag, uitgebracht naast de meest recente financiële wet project 2017, heeft de veranderingen in de aard en de hoeveelheid van de investeringen uit het buitenland onderzocht.

Er werd gemeld dat de investeringen in de telecommunicatie daalde van 28,6% in de periode 2000-2007 tot een significant lagere 6,9% in de periode 2008-2015. De toeristische sector ervaarde ook een daling, van 15,5% naar 9,9% in dezelfde periode. Vastgoed, het bankwezen en energie en mijnen ervaarde echter een toename van de buitenlandse directe investeringen, meldt Moroccoworldweb.

Maar waar komen deze investeringen in de eerste plaats vandaan? Uit een analyse van de bron van deze investeringen is gebleken dat Frankrijk de nummer 1 investeerder is in Marokko, goed voor ongeveer 38% van alle buitenlandse investeringen. Frankrijk wordt gevolgd door de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) met een totaal van 13,4% van alle investeringen.

Spanje, dat eerder de tweede grootste investeerder in Marokko was, heeft nu de derde plaats met 5,4% van alle investeringen uit Spanje. De Verenigde Staten deelt de derde plaats met Spanje, ook zij investeerden 5,4%.

In termen van investeringen uit Arabische landen, werd de VAE gevolgd door Saoedi-Arabië (4,7%), Koeweit (2,6%) en Qatar (1,2%).

© Redactie 2016
marokko
industrie
investeerders
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?