Noodbevel omgeving Turks consulaat Rotterdam

algemeen
0
11 mrt '17
In de omgeving van het Turkse consulaat aan Westblaak in Rotterdam is zaterdag aan het begin van de avond een noodbevel afgekondigd. Dat heeft een woordvoerder van de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb gezegd.

Het gebied is tijdelijk alleen toegankelijk voor bewoners en bestemmingsverkeer. Mogelijk heeft het te maken met de komst van de Turkse minister Fatma Betül Sayan Kaya (Familiezaken). Kaya komt zaterdagavond mogelijk naar het Turkse consulaat in Rotterdam. Volgens een woordvoerder van de AK-partij in Nederland, Mustafa Aslan, is dat de bedoeling. 

"Haar enige bedoeling is de mensen te informeren over het referendum'', aldus Aslan. "Dat ze moeten gaan stemmen.'' 

Het is onduidelijk of de minister daadwerkelijk al in Nederland of Rotterdam is. Volgens de Turkse televisie en het staatspersbureau Anadolu is het konvooi van de minister tegengehouden door de Nederlandse politie bij een benzinestation. De identiteitspapieren van de inzittenden werd door agenten gecontroleerd. Ook op beelden bij de NOS was te zien dat de minister werd opgehouden door agenten. Volgens Anadolu kreeg de minister te horen dat ze Nederland zo snel mogelijk moest verlaten en terug moest naar Duitsland.

Officiële bronnen als politie, gemeente of kabinet houden de lippen op elkaar over of de vrouw in Nederland is en of ze daadwerkelijk tegen is gehouden. ,,We nemen onze maatregelen'', laat premier Mark Rutte via een woordvoerder weten. ,,Wat ons betreft kan ze vanavond geen groep toespreken in Rotterdam. We proberen dat waar te maken, maar hoe dan, daarover kan ik niks zeggen.''

Tegenover het consulaat staan ongeveer tweehonderd aanhangers van president Recep Tayyip Erdogan. Ze zwaaien met Turkse vlaggen. Rond het consulaat staan agenten, is er ME aanwezig en er hangt een politie-helikopter boven. Zafer Sirakaya, van de Turkse Union of European Turkish Democrats, riep de aanwezigen ter plekke op tot kalmte.

Op de Straatweg, waar de ambtswoning is van de Turkse consul, geldt ook een noodbevel. De consul vertrok eerder op de avond vanuit zijn huis naar het consulaat.

© ANP 2017
turkije
consulaat
noodbevel
rotterdam