4 Doden en minstens 20 gewonden door aanslag Londen

buitenland
0
22 mrt '17
Zeker vier mensen, onder wie de vermeende dader, zijn woensdag om het leven gekomen bij de aanslag buiten het Britse parlement.

Ten minste twintig mensen raakten gewond, meldden de autoriteiten. De dader werd neergeschoten nadat hij agenten buiten het parlementsgebouw had aangevallen.

De politie gaat er vanuit dat er één aanvaller was. Hij zou met een voertuig zijn ingereden op voetgangers op de Westminster Bridge. De wagen botste uiteindelijk op een hek bij het nabijgelegen parlementsgebouw. De bestuurder zou daarop politiemensen hebben aangevallen met een mes.

Zeker een agent overleefde de aanval niet. Staatssecretaris Tobias Ellwood van Buitenlandse Zaken heeft volgens Britse media tevergeefs geprobeerd het leven van de man te redden. "Hij probeerde mond-op-mondbeademing te geven en de bloeding uit meerdere wonden te stelpen", zei een bron tegen The Telegraph.

Realiteit
Antiterreurchef Mark Rowley zei op een persconferentie dat op de brug meerdere agenten gewond zijn geraakt. De auto schepte daar drie politiemensen. "Dit is een dag waar we ons op hebben voorbereid, maar waarvan we hoopten dat hij nooit zou komen. Helaas is het nu een realiteit", zei Rowley.

De politie beschouwt de aanslag voorlopig als een terreurdaad. Een Europese regeringsfunctionaris stelde woensdag dat onderzoekers de mogelijkheid overwegen dat de aanvaller was geïnspireerd door propaganda van terreurgroep Daesh.

Afschuw
Wereldwijd is met afschuw gereageerd op de aanslag buiten het Britse parlement. Leiders betuigden hun medeleven met de Britse bevolking en boden steun aan.

De Nederlandse premier Mark Rutte heeft namens alle Nederlanders zijn Britse collega Theresa May ,,onze gevoelens van ontzetting en medeleven overgebracht''. ,,Zij aan zij blijven we met de Britten vechten tegen terrorisme. Voor vrijheid en voor menselijkheid.''

© ANP 2017
londen
aanslag
parlement
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?