Overlijden van 2-jarig meisje door slechte gezondheidszorg wekt grote verontwaardiging in Marokko

marokko
10
13 apr '17
Het is 2017 en Marokkanen in landelijke gebieden sterven nog steeds door de afwezigheid van elementaire gezondheidszorg.

Het recente geval van Idya Fakhreddine, een tweejarig meisje uit Tinghir die overleed na een hersenbloeding, heeft grote verontwaardiging gewekt onder Marokkanen. Zij schrijven de dood van het meisje toe aan verwaarlozing door de medewerkers van het regionale ziekenhuis Moulay Ali Cherif, gelegen in het zuidoosten van Marokko

Idya's hersenbloeding werd veroorzaakt door een val waarbij zij tegen de grond sloeg met haar hoofd. Ze werd onmiddellijk doorverwezen naar het lokale ziekenhuis. Echter, het ontbreken van medische apparatuur in de faciliteit bracht haar familie ertoe om haar over te brengen naar het regionale ziekenhuis Moulay Ali Cherif, meldt Moroccoworldnews.

De vader van Idya vertelde aan de media dat na een onderzoek door een medische scanner, de arts van het Moulay Ali Cherif ziekenhuis hem gerustgestelde over de zaak van zijn dochter. Hij vertelde de radeloze vader “Ze is een beetje gebroken in haar schedel”, alvorens aan te bevelen om haar over te brengen naar een ziekenhuis in Fez. De kleine Idya maakte de lange reis naar Fez, waar ze een uur later bezweek aan haar hoofdletsel.

De foto van Idya werd enorm veel gedeeld door gebruikers op sociale media, die hun ontzetting uitdrukten over de afwezigheid van goede levensreddende middelen in Marokkaanse ziekenhuizen. Ze zeiden dat de dood van Idya het gevolg was van medische nalatigheid en dat het ontbreken van adequate medische apparatuur in ziekenhuizen ertoe leidde dat Idya   500 kilometer door een ambulance moest worden vervoerd op zoek naar een ziekenhuis, waar ze gered had kunnen worden.

Maatschappelijke organisaties in Tinghir veroordeelden ook het geval van Idya. Ze hebben een verklaring over de status van de ziekenhuizen in de regio uitgegeven, zeggende "Idya had een kans om gered te worden als de lokale ziekenhuizen waren uitgerust met de noodzakelijke middelen". Ze voegden eraan toe dat “de gezinsleden van Idya verplicht werden om het meisje aan boord van een ongeschikte ambulance te vervoeren".

© Redactie 2017
marokko
tinghir
gezondheidszorg
verontwaardiging
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?