Marokko wil in juni al beginnen met liberaliseren waarde v/d dirham

economie
45
21 apr 18:00
Deel uitmakend van een groter financieel hervormingsplan zal er ook wat moeten gebeuren aan de waardeontwikkeling van de dirham.
Marokko wil uitgebreid financieel gaan hervormen en daar hoort ook de herwaardering van de valuta van het land bij. In nauwe samenwerking met het Internationaal Monetair Fonds is bepaald dat de liberalisering van de dirham één van de voorwaarden is voor deze financiële hervorming. Vandaar ook dat de minister van Financiën, Mohammed Boussaid, onlangs bekend maakte dat Marokko zal meewerken aan de wens van het IMF. Verwacht wordt dan ook dat deze liberalisering rond de maand juni in gang gezet gaat worden. 

Marokko is in Noord-Afrika de grootste afnemer van energie en is daarom ook gebaat bij een gunstige valuta, voor zowel import als export. Het afgelopen kwartaal alleen al werd er voor 45,47 miljard dirham aan energie geimporteerd, een stijging van maar liefst 20,6% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. 

De directeur van de centrale bank van Marokko, Abdellatif Jaouhri, zegt onlangs om de tafel te hebben gezeten met belangrijke verantwoordelijken bij het ministerie van Financiën. Uit dit overleg is duidelijk geworden dat er overeenstemming is om in het tweede kwartaal de liberalisering van de dirham concrete vormen aan te gaan laten nemen.  


marokko
dirham
internationaal monetair fonds
valuta
liberalisatie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
eu
marokkaans
leger
sebta
parlement
festival
tetouan
2m
tv
bestorming
casablanca
politie
mohammed vi
marrakech
daesh
turkije
terrorisme
tanger
moord
frankrijk
spanje
rabat
amsterdam
atlas leeuwen