OPCW: 45 vermoedelijke gifgasaanvallen Syrië

algemeen
0
28 apr '17
De Organisatie voor het Verbod van Chemische Wapens (OPCW) heeft berichten ontvangen over 45 aanvallen in Syrië waarbij vermoedelijk gifgas is gebruikt.

Er ligt "een lange lijst van waarschijnlijke gevallen" sinds 2016, zei algemeen directeur Ahmet Üzümcü vrijdag in Den Haag.

Een van de laatste en dodelijkste voorbeelden dateert van 4 april, toen in Khan Sheikhoun meer dan tachtig mensen om het leven kwamen. OPCW-experts hebben door weefselonderzoek vastgesteld dat de slachtoffers zijn blootgesteld aan het zenuwgas sarin. Üzümcü wilde niet bevestigen dat het Syrische leger verantwoordelijk is, al zegt de Franse inlichtingendienst daarvoor bewijzen te hebben.

Een team van deskundigen staat volgens de directeur klaar om naar Khan Sheikhoun te reizen en ter plaatse onderzoek te doen. Maar dan moet wel de veiligheid van zijn medewerkers zijn gegarandeerd. "Het gebied wordt door verschillende bewapende groeperingen gecontroleerd. Daarmee moeten we een tijdelijke wapenstilstand afspreken", aldus Üzümcü.

De OPCW, die precies 20 jaar bestaat, gaat ervan uit dat de terreurorganisatie Daesh bijna twee weken geleden in de buurt van de Iraakse stad Mosul mosterdgas heeft ingezet. De Iraakse legerleiding deelde dat mee en sprak van een aantal gewonden.

© ANP 2017
opcw
gifgasaanvallen
syrië
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?