11x Leuke DIY activiteiten in de ramadan met je kinderen

algemeen
2
20 mei '17
De ramadan komt er weer aan en om deze speciale maand ook éxtra speciaal te maken voor de kinderen hebben wij wat leuke DIY tips voor jullie verzameld.

1. Samen het huis klaar maken

Kleine kinderen zullen nog niet mee doen met de ramadan, maar het is wel belangrijk dat wij hen bij deze speciale maand betrekken. Om te beginnen kun je het huis wat extra aandacht geven om een fijne sfeer te creëren. Denk hierbij aan:
- Hang een leuke banner op met Ramadan Kareem. Deze kun je van tevoren samen met je kind(eren) zelf maken. Er zijn genoeg voorbeelden daarvan te vinden op internet. Je kunt ook zelf de letters op gekleurde vellen tekenen en de kinderen deze laten uitknippen. Hierna hang je ze aan lijntje/touwtje.
- Lichtjes in je huis zijn altijd extra sfeervol. Hang wat leuke lichtjes op, zet wat lantaarns verspreid door het huis, die jullie samen in de avond aansteken. Wat ook erg leuk is om samen met de kinderen zelf lantaarns te knutselen (zie tip 2)
-  Creëer een speciaal ramadan hoekje die je samen met de kinderen inricht. Een tafeltje met daarop bijvoorbeeld een aftelkalender en de knutsels en tekeningen die jullie samen maken gedurende de maand (zie verdere tips hieronder). Zet hierop een grote glazen pot waarin je samen met de kinderen elke avond 1 briefje doet waarvoor je dankbaar bent. Dat kan zijn waarvoor je dankbaar bent die specifieke dag, maar dat hoeft niet, dit mag ook groter en algemener.

2. Knutselen

Gedurende de dag kun je samen met de kinderen knutselen. Het leuke is dan natuurlijk als dit knutsels zijn die met de maand Ramadan te maken hebben. Voor de allerkleinste kun je een mooie maan of ster uitknippen en deze samen versieren met bijvoorbeeld glitters. Met de andere kinderen kun je samen mooie lantaarns maken die je verspreid door het huis ophangt. Als je op Pinterest bij de zoekfunctie "Template Ramadan lantern" invult verschijnen er verschillende leuke templates van lantaarns die je kunt uitprinten en samen in elkaar kunt zetten.

3. Puzzelen

Samen puzzelen is ook erg leuk. Hier een leuk voorbeeld (lijntjes trekken) voor de jongere kinderen en hier een leuk voorbeeld (Islamitische woordenzoeker) voor de iets grotere kinderen. Je kunt deze uitprinten en samen met de kinderen maken.

4. Kleuren

Kleurplaatsen mogen natuurlijk niet ontbreken. Als je op Google ‘Ramadan kleurplaten’ intypt vind je heel veel leuke kleurplaten die je kunt downloaden. Naast gewone kleurplaten met een ramadan tintje kun je ook bijvoorbeeld samen placemats kleuren die jullie gebruiken tijdens het verbreken van het vasten. Een ramadan placemat kleurplaat kun je hier vinden. 

5. Spelenderwijs leren

In de loop van de jaren zullen de kinderen ook oud genoeg worden om mee te doen aan de ramadan. Je kunt ze hier op voorbereiden door ze (afhankelijk van de leeftijd) vast dagdelen of weekenden mee te laten vasten. Een ramadankalender met iets lekkers kan hierbij helpen. Een ramadan kalender kun je samen met je kinderen maken en dan samen overleggen wat het kind aankan. Voor de allerkleinsten is dat misschien alleen in de ochtend vasten, of geen snoepjes overdag. Afhankelijk van de leeftijd kun je dit rustig aan opbouwen naar bijvoorbeeld hele dagen in het weekend. In de ramadankalender doe je dan elke dag iets lekkers. Gewoon iets kleins waarvan jij weet dat je kind dit lekker vind dit. Dit kan een extra stimulans zijn voor je kinderen.

Er zijn veel dingen die je kinderen spelenderwijs kan leren (denk bv. aan het leren van Soera’s, beginnend met de kortste, of het gebed), maar dit is geheel afhankelijk van de leeftijd van het kind en hoe ver jij denkt dat je kind is om dit goed te begrijpen. Overleg dit met je partner.

Er zijn tegenwoordig ook veel Islamitische apps waarbij kinderen kunnen leren, enkele hele leuke voorbeelden (let op, deze zijn wel in het Engels dus blijf erbij als je kind dit nog niet goed kan):  Noor Quest  (leren van Soera’s), Ali and Sumaya: Let’s Pray! (leren van de wassing en het gebed), Arabic with Taha and Mariam (leren van het Arabisch alfabet d.m.v. een bordspel). Kids of the Ummah (alleen voor Apple gebruikers) en Little Muslims (Memory Match, memorie met een Islamitisch karakter, erg leuk voor de kleintjes).

6. Lezen

Er zijn tegenwoordig steeds meer Islamitische kinderboekjes te vinden in winkels en webshops. Schaf er hier een paar van aan en lees elke avond voor het slapen gaan samen met je kinderen een boekje. Je hoeft niet elke avond een nieuw boekje (voor) te lezen, het is niet erg als dit boekje gedurende de ramadan herhaalt wordt. Ook buiten de ramadan zijn dit natuurlijk hele leuke boekjes om samen met je kinderen te lezen. 

7. Sadaqa

Sadaqa is een belangrijk onderdeel van de Islam. Het is leuk om in de ramadan samen met de kinderen een sadaqa doos/box/pilaar te maken waarin zij zelf muntjes kunnen doen, maar waar zij ook het losgeld dat papa en mama (per ongeluk expres) laten slingeren kwijt kunnen ;) Aan het eind van de ramadan kunnen jullie dan samen overleggen waar het geld heen gaat. De sadaqa doos kan ook na de ramadan gewoon blijven staan, maar het is misschien leuk om hier in de ramadan mee te starten als je dit nog niet hebt staan.  Deze sadaqa doos zal ook mooi staan in je ramadan hoekje (tip 1)!

Goede daden stokjes zijn ook erg leuk en makkelijk te maken. Bewaar wat ijsstokjes en kleur ze samen met de kinderen. Dit kun je gewoon met viltstiften doen en de stokjes verschillende kleuren geven. Bedenk daarna samen met de kinderen wat goede daden zijn (maak deze niet te groot) en schrijf deze met een zwarte stift op de stokjes. Dit kan bijvoorbeeld zijn 'Ik heb een dua gedaan voor een ander', 'Ik heb mama geholpen met de tafel dekken' of 'Ik heb vandaag iedereen die ik zie met een glimlach begroet'. Het is leuk om dan elke dag even te kijken met de kinderen of ze die dag een goede daad hebben gedaan (laat ze deze zelf eruit pakken). 

8. Bezoekje aan de buren

Of je buren nou Islamitisch zijn of niet, maak in de ramadan iets extra’s en breng een bordje eten (of gewoon dadels) bij de buren. Neem je kinderen hierbij mee.  Als je buren niet Islamitisch zijn kun je hen uitleggen (terwijl je kind meeluistert) wat de ramadan inhoud en wat dit betekent voor moslims.

9. Op zoek naar de maan

Ga zodra het donker is samen met je kind(eren) op zoek naar de maan. Wie vind de maan als eerste? En is deze anders dan gisteren? Leg het verloop van de maan gedurende de maand aan de kinderen uit en waarom deze belangrijk is voor moslims. Vergeet hierbij ook niet de gezegende nacht Layatul Qadr uit te leggen.

10. Koekjes bakken

Maak samen met je kinderen koekjesdeeg en maak hier leuke vormpjes van die te maken hebben met de ramadan (maan, sterren, lantaarn, moskee etc.).  Zorg dat je ook wat leuke versiering voor de koekjes in huis hebt zodat ze extra feestelijk zijn. Leuk om samen te doen en nog leuker om die ’s avonds samen op te eten.

11. Eid kleren kiezen

Ga samen met je kinderen in de laatste week van de ramadan (of eerder als je in de laatste week geen tijd hebt) op zoek naar een leuke outfit voor eid el fitr. Betrek ze hier dus bewust bij. Als je bang bent dat je kind voor een (ik noem maar wat) spiderman outfit kiest en je dat toch liever niet hebt, laat hem/haar dan kiezen uit 2 outfits die jij zelf al hebt uitgezocht.

© Redactie 2017
ramadan
activiteiten
kinderen
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?