Weer poging tot horen agenten Mitch Henriquez

algemeen
0
19 jun '17
Nabestaanden van Mitch Henriquez hebben maandag in kort geding een hernieuwde poging gedaan de namen te achterhalen van agenten die betrokken waren bij zijn fatale arrestatie.

Ondanks eerder afgewezen verzoeken, zeggen de nabestaanden die namen nodig te hebben voor een civiel getuigenverhoor. Daarmee willen zij onderzoeken of mogelijkheden bestaan om een schadevergoeding van de agenten te eisen, aldus hun advocaat Richard Korver. Dat is volgens hun raadsman een wezenlijk andere insteek dan een eerder verloren kort geding bij de rechtbank in Den Haag. Daartegen is bij het gerechtshof beroep ingesteld, waarvan op 4 juli uitspraak wordt gedaan. De moeder van Henriquez wil de namen van de agenten kennen zodat zij aan haar verwerkingsproces kan beginnen, was toen een van de argumenten.

De Arubaan Henriquez overleed twee jaar geleden in Den Haag, mogelijk doordat de politie hem in een nekklem had genomen. Dat gebeurde na afloop van een festival in Den Haag. Twee betrokken agenten worden strafrechtelijk vervolgd.

Geen dreiging

Korver voerde maandag aan dat er geen bewijs is dat juist deze agenten bedreigd zijn of dat nog steeds worden. De politie ontving na de dood van Henriquez dreigementen. Volgens Korver zijn de personen achter geuite, bedreigende teksten via onder meer social media opgespoord en berecht. "Tegen deze agenten bestaat geen enkele reële of concrete dreiging", aldus de advocaat.

De landsadvocaat heeft in een eerder kort geding aangegeven dat de verzekeraar tot uitkering zal overgaan indien de aansprakelijkheid van de agenten wordt vastgesteld.

De uitspraak in het nieuwe kort geding wordt op maandag 3 juli gedaan, een dag voor de uitspraak van het andere geding in hoger beroep.

© ANP 2017
nekklem
henriquez
politie
namen
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?