EU: Terreurpropaganda moet sneller offline

buitenland
0
23 jun '17
De EU-leiders willen dat terroristische propaganda en haatboodschappen sneller offline worden gehaald. Dat moet terrorisme, haat en extremisme de kop indrukken.

De leiders riepen gisteren grote techondernemingen en socialmediabedrijven, zoals Facebook, Google en Twitter, met spoed op meer werk te maken van het (automatisch) verwijderen van propaganda en oproepen tot haat op het internet. Zo nodig komt er wetgeving, zei EU-president Donald Tusk. "Terrorisme is nog steeds een enorme dreiging."

Systemen waarmee terroristen ongestoord kunnen communiceren baren de leiders ook grote zorgen. Het gaat bijvoorbeeld om versleuteling waardoor geheime diensten berichten niet kunnen lezen. Daar moet een oplossing voor komen, zo staat in de eindconclusies.

Met de recente aanslagen in Londen en Manchester in het achterhoofd wees de Britse premier Theresa May op de noodzaak verspreiding van extremisme op internet te stoppen. "We moeten voorkomen dat terroristen online een veilige plek hebben." De Franse president Emmanuel Macron riep ook op de strijd tegen terrorisme op te voeren.

Op hun top in Brussel besloten de EU-leiders donderdag ook om meer informatie over Syriëstrijders en radicalisering in Europa uit te wisselen, de buitengrenzen beter te controleren en de geldstromen naar terroristen af te sluiten.

© ANP 2017
terreurproganda
eu
offline
sneller
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?