Vier Arabische landen willen sluiting al-Jazeera

buitenland
26
23 jun '17
Qatar moet de in het land gevestigde mediaorganisatie al-Jazeera sluiten.

Ook moet het schatrijke oliestaatje zijn diplomatieke betrekkingen met Iran op een lager pitje zetten, en een Turkse luchtmachtbasis in het land sluiten. Dat eisen vier Arabische landen vrijdag van Qatar, waarmee ze in het grootste conflict in de Golfregio sinds jaren zijn verwikkeld.

Saudi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), Egypte en Bahrein willen ook dat Qatar de banden met terroristische organisaties verbreekt, waaronder de Moslimbroederschap, Islamitische Staat, al-Qaeda, Hezbollah en Jabhat Fateh al-Sham, het voormalige filiaal van al-Qaeda in Syrië.

De lijst met in totaal dertien eisen werd overgebracht door Koeweit, dat bemiddelt in het conflict. Qatar heeft tien dagen de tijd om de eisen in te willigen.

Reactie Al Jazeera

Al-Jazeera zal niet stoppen met haar werkzaamheden, dat hebben ze vrijdag laten weten in reactie op de eis.

De eis is niet meer dan een poging de vrijheid van meningsuiting in de Golfregio te onderdrukken, zo deelde al-Jazeera vrijdag in de Qatarese hoofdstad Doha mee. Giles Trendle, hoofd van de Engelstalige afdeling van de zender, riep alle overheden op de vrijheid van meningsuiting te respecteren.

© ANP 2017
qatar
al jazeera
sluiten
saoedi-arabie
verenigde arabische emiraten
egypte
bahrein
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?