10 adembenemende moskeeën van over de hele wereld

algemeen
0
25 jun '17
Moskeeën of Masjids zijn altijd het centrum van de beschaving geweest in de geschiedenis van de Islam.

Ze werden gezien als het hart van de steden, daar vond de meeste activiteit plaats gedurende het glorieuze tijdperk van de profeet Mohammed, sallallahu alaihi wa sallam. Vandaag de dag, met uitzondering van bepaalde moskeeën, is het meer een plaats voor verering door moslims, door middel van het uitvoeren van gebeden en andere religieuze bezigheden.

Echter, het belang van moskeeën is nooit in twijfel getrokken. Velen zijn gebouwd om het Islamitische erfgoed en zijn glorie te weerspiegelen door zijn vormgeving en architectuur. Koepels, minaretten en gebedszalen zijn enkele van de meer prominente overeenkomsten in de vele moskeeën over de hele wereld. Afhankelijk van de locatie van de moskee heeft ieder zijn eigen unieke identiteit. Hieronder beschrijven we 10 van de meest geweldige moskeeën ter wereld.

1. Shah Faisal Masjid, Islamabad, Pakistan

De bouw werd voltooid in 1986 en de Shah Faisal Masjid is de grootste moskee in zowel Pakistan als Zuid-Azië. In het begin, van 1986 tot 1993, was het zelfs de grootste moskee ter wereld. Daarna werd het ingehaald door uitbreidingen van bestaande en de bouw van nieuwe moskeeën in andere delen van de wereld. De moskee is ontworpen en gevormd als een bedoeïen woestijntent en functioneert als de Nationale moskee van Pakistan met zijn moderne Islamitische architectuur op de voorgrond.

2. Sultan Omar Ali Saifuddin Moskee, Brunei

Gelegen in Bandar Seri Begawan, de hoofdstad van Brunei Darussalam, wordt deze moskee over het algemeen beschouwd als een van de mooiste moskeeën in Zuidoost-Azië. Naast een plaats voor aanbidding, is het is ook een belangrijke historische locatie en een bekende toeristische attractie. Bezoekers van Brunei kunnen deze moskee niet missen omdat het de horizon domineert, een van zijn minaretten is namelijk het hoogste gebouw in Bandar Seri Begawan.

Het verhaal gaat dat de sultan destijds bevolen heeft om de bovenste verdieping van een nabijgelegen gebouw te verwijderen zodat het niet groter zou zijn dan de hoogste minaret van de moskee. De moskee beschikt ook over een ceremoniële stenen boot in de lagune, die is gebaseerd op een 16e-eeuws koninklijk schip.

3. Sheikh Zayed moskee, Abu Dhabi, Verenigde Arabische Emiraten

Een indrukwekkend bouwwerk, zichtbaar vanaf beide bruggen die Abu Dhabi Eiland met het vasteland verbinden. Deze moskee is uitgerust met prachtige tuinen en dient als mooiste punt in de stad. Het is ook de laatste rustplaats van zijn naamgenoot, Sheikh Zayed - de eerste president van de VAE. Met 82 koepels, meer dan 1000 zuilen, 24-karaats goud vergulde kroonluchters, 's werelds grootste handgeknoopte tapijt is het in staat om 41.000 gelovigen te faciliteren. Tevens is het een van de weinige moskeeën in de regio die ook geopend is voor niet-moslims.

4. Hassan II Moskee, Casablanca, Marokko

Deze moskee met prachtige architectuur werd gebouwd om de 60ste verjaardag van de vorige koning te herdenken. Met zijn 210 meter hoge minaret reist de moskee in volle glorie ver boven de oceaan. Het beschikt over vloerverwarming, een schuifdak, een deel met glazen vloeren en ook een laser bovenop de minaret die elke nacht naar Mekka wijst.

Het begon allemaal toen koning Hassan II op zijn verjaardag de wens uitte om: “De stad te verrijken met een groot, fraai gebouw waarop ze trots zou kunnen zijn tot aan het einde der tijden”. Dertien jaar later huldigde hij de Hassan II-moskee die werd gebouwd op een rots op teruggewonnen land.

5. Sultan Ahmed Moskee, Istanboel, Turkije

Dit is een van de meest herkenbare moskeeën ter wereld, de Sultan Ahmed Moskee is aan de buitenkant voorzien van een cascade van koepels en zes minaretten. De blauwe Iznik tegels aan de binnenkant geven deze moskee zijn wat meer modieuze en gangbare naam: de Blauwe Moskee. Het is de enige moskee in Turkije met zes minaretten en de binnenplaats is de grootste van alle Ottomaanse moskeeën.

Toeristen en locals verzamelen zich meestal in het park tegenover de moskee tijdens de Maghreb oproep van een gebed als de Athan. In combinatie met de schijnwerpers die de moskee verlichten, maakt een bezoek tot een werkelijk prachtige en indrukwekkende ervaring.

6. Jami-Ul-Alfar Moskee, Colombo, Sri Lanka

Naast de blauwe moskee in Istanboel, is er ook een rode moskee in Colombo. In een van de drukkere commerciële wijken van Colombo (Pettah), staat dit opvallende en unieke gebouw. Elke steen die gebruikt is voor de bouw van dit opmerkelijk stukje architectuur is rood of wit geschilderd en zijn contrasterend geplaatst, om deze reden staat het over het algemeen bekend als de Rode Moskee.

De Indo-Saraceense architectuur met granaatappel-vormige koepels geeft deze moskee een eigen karakter en een opmerkelijke uitstraling. Sommigen beweren dat dit gebouw vroeger werd gebruikt als navigatiepunt voor zeelieden die de haven van Colombo naderden.

7. Crystal moskee, Kuala Terengganu, Maleisië

Op het terrein van het Islamitische Erfgoed Park in Kuala Terengganu, werd de Crystal moskee gebouwd op een kunstmatig verkregen eiland. Het werd officieel geopend in februari 2008 en is de eerste ‘intelligente’ moskee van het land. De moskee is namelijk uitgerust met ingebouwde IT-infrastructuur en WiFi-verbindingen zodat bezoekers internettoegang hebben waardoor ze de Koran digitaal kunnen lezen.

De prachtige architectuur is gemaakt van staal en glas waardoor de moskee een kristal-achtige uitstraling heeft gekregen. Als het donker is verandert de verlichting de koepels en minaretten in de kleuren roze, geel, groen en blauw. Mede hierdoor heeft deze moskee de reputatie een van de mooiste te zijn ter wereld, en daar zijn we het helemaal mee eens!

8. Bibi-Khanum, Samarkand, Oezbekistan

Gebouwd in de 15e eeuw, was de Bibi-Khanum één van de grootste en mooiste moskeeën ter wereld. In 1897 zijn delen van de moskee ingestort ten gevolge van een aardbeving, langzaam maar zeker zijn grote delen van de moskee inmiddels hersteld.

Volgens sommige legenden, werd de moskee gebouwd door Bibi-Khanym, ze was de favoriete vrouw van Tamerlane en wilde ermee zijn terugkeer uit India eren. Het moest daarvoor wel de meest grandioze creatie zijn en het meest indrukwekkende gebouw van Samarkand. De moskee beschikt over drie koepelvormige kamers, overdekte galerijen, 8 minaretten (4 gerestaureerd en 4 die nog moet worden afgemaakt), en ook een open binnenplaats met een stenen sokkel, een enorme Koran houder.

9. Baiturrahman Grand Mosque, Banda Aceh, Indonesië

Deze moskee is uitgerust met unieke zwarte koepels gemaakt van hardhout shingles die zijn geplaatst als tegels.

Het is één van de beter bekende moskeeën in Indonesië vanwege zijn rol tijdens de tsunami in 200 die de ramp weerstond, terwijl veel rondom gelegen gebouwen werden vernietigd door de onstuitbare vloedgolf. Veel bewoners namen hier hun toevlucht nadat de tsunami het landschap van Banda Aceh had verwoest. Beelden van het incident zullen je vandaag de dag nog steeds fascineren.

Het ontwerp is gebaseerd op de Mughal herlevingsstijl, vandaag de dag beschikt de moskee over 7 koepels, 8 minaretten en 32 pilaren.

10. Sultan Qaboos Grand Mosque, Muscat, Oman

Deze moskee was een geschenk van Sultan Qaboos aan zijn volk om te vieren dat hij 30 jaar over het koninkrijk regeerde.

De belangrijkste gebedsruimte heeft het op een na grootste handgeweven Perzisch tapijt ter wereld. Het tapijt is maar liefst 70 bij 60 meter en 600 vrouwen hebber er 4 jaar over gedaan om het te weven. Het dient als de belangrijkste moskee in Oman en is als enige geopend voor niet-moslims.

Naast de gebedshallen heeft de moskee ook omliggende binnenplaatsen en vijf minaretten die de vijf zuilen van de Islam vertegenwoordigen.


Bron: http://www.trip2orient.com/nl

© Redactie 2017
moskeeën
wereld
adembenemend
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?