Had Soualem: 170 miljoen dirham in beslag genomen in huis van burgemeester

marokko
71
28 jun '17
De Marokkaanse politie heeft 170 miljoen dirham in beslag genomen in het huis van Zine El Abidine Hawass, de burgemeester van Had Soualem, een stad in de buurt van Casablanca.

De huiszoeking vond plaats na de arrestatie van Hawass voor meerdere aanklachten van omkoping, machtsmisbruik, intimidatie en wanbeheer van de stad Had Soualem. De enorme hoeveelheid geld werd gevonden in bundels van biljetten van 200 dirham, en een extra bedrag van meer 30 miljoen dirham werd gevonden op zijn bankrekening.

Hawass werd door de politie gearresteerd op instructie van de procureur-generaal van het Hof van Beroep in Casablanca, na meerdere klachten van aannemers en bedrijven in Had Soualem. 

Het wangedrag van Hawass werd blootgesteld na de ontvangst van 800.000 dirham, die hij beschouwde als een "cadeau" en geen omkoopgeld. Tijdens het onderzoek gaf de persoon die Hawass het geld gaf, aan de politie de verklaring dat hij door de burgemeester van de stad werd gechanteerd. Die verplichtte hem er toe om 800.000 dirham te geven als hij een vergunning wilde verkrijgen om woningen te bouwen, meldde Radar2 .

Tijdens verhoor door de politie werd de burgemeester van Had Soualam geconfronteerd met een aantal vragen en beschuldigingen van verduistering van overheidsmiddelen en omkoping, met name in verband met onroerend goed.

Een aantal vastgoedontwikkelaars en contractanten beweerden dat ze alleen woningvergunningen en werkvergunningen hadden verkregen na betaling van grote bedragen aan Hawass.

Uit de onderzoeken bleek ook dat grote bedragen geld werden overgemaakt naar de rekening van zijn vrouw, schoonmoeder en een aantal familieleden om vermoedens te vermijden.

Hawass, die nu uit zijn functie als burgemeester is ontzet, werd enkele dagen geleden tegengehouden op de Internationale Luchthaven Mohammed V op instructie van de procureur-generaal in afwachting van het onderzoek door de leden van de Nationale Politie. Hij gaf als reden voor zijn plotselinge reisbeslissing dat hij en zijn familie op Umrah wilden gaan, meldt Moroccoworldnews.

© Redactie 2017
marokko
had soualem
burgemeester
omkoping
machtsmisbruik
wanbeheer
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?