Marokko opent laboratorium om 'zwarte doos' van vliegtuig te kunnen analyseren

marokko
7
26 jul '17
Het Directoraat-Generaal van de Burgerluchtvaart (DGAC) heeft op 20 juli in Rabat een laboratorium ingehuldigd waar de gegevens van elektronische registratieapparatuur voor vliegtuigen, ook wel bekend als de 'zwarte doos', kunnen worden geanalyseerd.

Het laboratorium zorgt ervoor dat onderzoekers de vluchtgegevens efficiënt kunnen analyseren om de oorzaken en omstandigheden van ongevallen en incidenten in vliegtuigen te bepalen, zoals door internationale normen vereist, vertelde het DGAC aan het Marokkaanse persbureau MAP.

De minister van Toerisme, Mohamed Sajid, benadrukte dat dit laboratorium een van de "beste performers" en "de enige in zijn soort" is in het continent.

Zwarte dozen (die overigens meestal oranje zijn) zijn samengesteld uit twee cockpit voice recorders (CVR's) en een vlucht data recorder (FDR) die vluchtgegevens registreert die bestemd zijn voor gebruik na een ongeval of incident. Uit onderzoek blijkt dat zwarte dozen 90 procent van de ongevallen in de lucht helpen uit te leggen, meldt Moroccoworldnews.

"Dit soort technologie was niet beschikbaar in Marokko," zei Sajid, daarbij opmerkend dat het nu, dankzij DGAC-investeringen, mogelijk is om een volledige onderzoek uit te voeren en de gegevens op nationaal niveau te waarborgen om autonomie in onderzoek van vliegtuigongevallen die zich voordoen in zowel Marokkaans als buitenlands grondgebied of luchtruim te garanderen.

De DGAC heeft verschillende overeenkomsten getekend met zijn buitenlandse tegenhangers, met name in 2009 met Frankrijk, de Verenigde Arabische Emiraten in 2015 en Saoedi-Arabië in 2016, met als doel ervaringen, informatie, deskundigheid en opleidingen voor onderzoekers uit te wisselen.

© Redactie 2017
marokko
rabat
laboratorium
zwarte doos
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?