Uit Syrië teruggekeerde Laura H. komt vrij

algemeen
2
26 jul 18:02
De uit Syrië teruggekeerde Laura H. komt op vrije voeten in afwachting van haar strafproces.
De rechtbank in Rotterdam heeft woensdag besloten de voorlopige hechtenis van de 21-jarige vrouw te schorsen per 1 augustus. Ze moet wel onder meer een enkelband dragen.

H. zit sinds haar terugkeer vorige zomer uit Daesh-gebied op de terroristenafdeling in Vught. Haar advocaat Michiel Pestman had al maanden vergeefs geprobeerd haar vrij te krijgen. Volgens hem wordt H. veel strenger aangepakt dan andere vrouwelijke Syriëgangers die zijn teruggekomen naar Nederland.

Ook wat het Openbaar Ministerie (OM) betrof, mocht H. haar proces verder in vrijheid afwachten. Tot vorige week had het OM zich steeds verzet tegen haar vrijlating, omdat het bang was dat H. was teruggekomen om hier een aanslag te plegen. Maar volgens het OM zijn daarvoor geen aanwijzingen meer en is het onderzoek daarnaar stopgezet.

Koerdische televisie

H. wordt wel verdacht van deelname aan een terroristische organisatie en voorbereidingshandelingen hiertoe. Dat onderzoek is nagenoeg klaar.

H. vertrok medio 2015 met haar man Ibrahim en twee kleine kinderen naar het door Daesh uitgeroepen kalifaat. Ze beweert dat ze onder druk was gezet door haar gewelddadige echtgenoot. Daar ging het slecht en wilde ze weg. Uiteindelijk kon ze met haar kinderen vluchten, onder meer met hulp van haar vader. Haar zaak trok veel aandacht, omdat ze na haar ontsnapping op de Koerdische televisie verscheen.

Man

Haar man Ibrahim bleef gewond achter in Irak. Onlangs dook er een filmpje uit Irak op met een gevangen genomen man die sprekend op hem lijkt, maar zijn lot blijft onbekend.

H. zit nu een jaar in de cel. Ze was woensdag niet bij de uitspraak aanwezig.

De inhoudelijke behandeling van haar strafproces begint 12 oktober.
© ANP 2017
syrië
daesh
laura h
vrij
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
palestina
brand
bcij
wk2018
benaouf a
ontsnappingspoging
eu
beschuldiging
hirak
asiel
casablanca
mohammed vi
atlas leeuwen
tanger
marrakech
hervé renard
daesh
spanje
politie
rabat
turkije
al hoceima
aanslag
agadir