Rode Kruis in actie voor lijdend Jemen

algemeen
0
27 jul '17
Het Rode Kruis heeft sinds gisteren gironummer 6868 geopend vanwege de humanitaire crisis in Jemen.

 In het land overlijden sinds mei gemiddeld 27 mensen per dag aan cholera. "Er voltrekt zich daar een drama", zei een woordvoerder van de Nederlandse tak van de hulporganisatie.

Het Internationale Rode Kruis (ICRC) verwacht dat voor het einde van dit jaar 600.000 Jemenieten lijden aan cholera. In het land zijn al 1850 mensen bezweken aan de ziekte, die door de aanhoudende burgeroorlog om zich heen kan grijpen. De hulporganisatie spreekt over "de grootste cholera-uitbraak in de hedendaagse geschiedenis".

Door het conflict zijn rioolnetwerken en waterzuiveringsstations verwoest of uitgevallen en is volgens het ICRC nog maar 45 procent van de medische voorzieningen operationeel. De hulporganisatie wil daarom zeker 91 miljoen euro ophalen voor schoon drinkwater, medicijnen en medische hulp.

Diarree

Cholera is een bacteriële infectie die zich via vervuild water of voedsel kan verspreiden. Patiënten krijgen onder meer last van heftige diarree. Zij riskeren uit te drogen omdat ze veel vocht verliezen. De ziekte is volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) "zeer zeldzaam" in Nederland: er zou jaarlijks sprake zijn van maximaal negen meldingen.

Niet alleen cholera bedreigt de levens van veel Jemenieten. "Naast de mensen die overlijden aan cholera, overlijden er iedere dag ook nog twintig mensen aan wonden en ziekten die behandeld hadden kunnen worden wanneer medische voorzieningen goed zouden werken", aldus de hulporganisatie in een verklaring.

Tekorten

Het buurland van Saudi-Arabië heeft 27 miljoen inwoners, van wie er volgens het Rode Kruis 14 miljoen kampen met tekorten aan voedsel, water en sanitaire voorzieningen: omstandigheden waaronder cholera zich snel kan verspreiden.

© ANP 2017
jemen
rode kruis
cholera
crisis
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?