Koning Mohammed VI veroordeelt het 'onaanvaardbare Israëlische beleid' in brief aan VN

buitenland
19
27 jul '17
Koning Mohammed VI, voorzitter van de Al-Quds-commissie, heeft gisteren in een brief aan de secretaris-generaal van de VN, António Guterres, het onaanvaardbare Israëlische beleid sterk veroordeeld.

De Marokkaanse Koning drong aan op de noodzaak van een resolute actie van de internationale gemeenschap en invloedrijke bevoegdheden om Israël te dwingen om deze praktijken te beëindigen, een kwestie dat moet worden aangepakt in het kader van de onderhandelingen.

De Koning begon zijn brief direct duidelijk: "Ik schrijf u vandaag in mijn hoedanigheid van voorzitter van de Organisatie van Islamitische Samenwerking's Al Quds-commissie over de voortdurende systematische schendingen van de Israëlische autoriteiten in de stad Al-Quds Al-Sharif en rond de Al-Aqsa-moskee, de eerste van de twee Qiblas en de derde heilige plaats in de Islam, die de internationale wet schaamteloos schenden."

De Koning uitte zijn ongenoegen met betrekking tot het herhaaldelijk saboteren van de vredesonderhandelingen. "Als er sprake is van tekenen van een kans om het vredesproces tussen de Palestijnen en Israël te herleven, zoekt de laatste zijn toevlucht tot het fabriceren van gebeurtenissen en het opstoken van spanningen om deze vooruitzichten te stoppen. Dit is precies wat Israël opnieuw heeft gedaan met betrekking tot de regionale en internationale inspanningen die door de Verenigde Staten van Amerika worden geleid. Dankzij deze inspanningen voelde de internationale gemeenschap dat er een positieve sfeer was die effectief kon leiden tot de oplossing van het Palestijns-Israëlische conflict."

"De Israëlische autoriteiten lanceren een uitgebreide escalatiecampagne tegen de oude stad in Al-Quds Al-Sharif en omgeving door het Palestijnse land te confisqueren, door de Palestijnen het recht tot bouwen te ontzeggen en willekeurige uitzettingen uit te voeren".

De Koning riep de secretaris-generaal op tot het "zo spoedig mogelijk benaderen van de Israëlische autoriteiten en hen te dwingen de juridische en historische status van Al-Quds Al-Sharif en de Heilige Plaatsen te respecteren en hen te vragen alle illegale maatregelen te annuleren, inclusief de aanvullende veiligheidsregelingen".

Deze brief werd gisteren verstuurd en inmiddels is vandaag bekend gemaakt dat Israël alle extra veiligheidsvoorzieningen heeft weggehaald die het had geïnstalleerd. De Israëlische media meldden vandaag dat de laatste camera's waren ontmanteld en dat de zogenoemde status quo was hersteld.

(volledige Franse tekst van de brief van de Koning is hier te lezen)

© Redactie 2017
mohammed vi
israel
brief
vn
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?