Partijen laken onduidelijkheid NVWA over eieren

algemeen
3
2 aug 17:30
Partijen in de Tweede Kamer hebben felle kritiek op de communicatie van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) over het al dan niet eten van eieren.
CDA-Kamerlid Jaco Geurts noemt de onduidelijkheid onacceptabel. SP'er Frank Futselaar spreekt van "chaos".

Een topman van de NVWA raadde dinsdagavond het eten van eieren voorlopig af omdat zij mogelijk zijn besmet met de insecticide fipronil. Maar op de website van de NVWA wordt alleen gewaarschuwd voor eieren met een bepaalde code.

Volgens CDA'er Geurts had de NVWA scherper en directer moeten communiceren richting de consument om onduidelijkheid te voorkomen. Dat is haar niet gelukt en daar moet zij op worden aangesproken, aldus Geurts woensdag.

Adequaat

Volgens hem heeft de pluimveesector zelf goed en adequaat ingegrepen door de eieren al in een vroeg stadium te "blokkeren". Hij vraagt zich wel af hoe de situatie elders in Europa is.

Ook GroenLinks is niet tevreden over het optreden van de NVWA. Die "moet alles op alles zetten om ervoor te zorgen dat consumenten zo goed en snel mogelijk geïnformeerd worden en de giftige eieren teruggehaald worden", aldus Kamerlid Rik Grashoff. "Ook verdachte eieren moeten worden teruggehaald."

De besmetting met het bestrijdingsmiddel "had nooit mogen gebeuren", stelt Grashoff. Hij wijst erop dat het gebruik van fipronil in de voedselketen strikt verboden is.
© ANP 2017
eieren
nvwa
tweede kamer
kritiek
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
ontsnappingspoging
el othmani
benaouf a
ministerie
beschuldiging
overheid
ontwikkeling
eu
wk2018
bcij
casablanca
mohammed vi
atlas leeuwen
tanger
marrakech
hervé renard
daesh
spanje
politie
rabat
turkije
al hoceima
aanslag
agadir