Amerikaanse moslima krijgt schikkingsbedrag van 85.000 dollar voor het afnemen van hijab in detentie

buitenland
10
13 aug '17
De stad Long Beach (Verenigde Staten) heeft ingestemd met de betaling van 85.000 dollar om een federale rechtszaak te schikken. Deze was ingediend door een moslima wiens hijab was afgenomen door mannelijke politieagenten terwijl zij in politiebewaring zat.

De schikking, afgelopen dinsdag goedgekeurd, sluit de juridische strijd af die door Kirsty Powell, een Afrikaanse-Amerikaanse moslima, is ondernomen. Haar rechtszaak, ingediend in 2016, heeft ertoe geleid tot de politie van Long Beach het beleid heeft gewijzigd betreffende het weigeren van het dragen van religieuze hoofdbekleding in detentie.

"Er is echt geen rechtvaardiging om een religieus hoofddeksel van een persoon af te nemen", zei Powell's advocaat, Marwa Rifahie tegen de LA Times.

De zaak begon in mei 2015 toen Powell en haar man door twee politieagenten werden staande gehouden omdat zij met een lowrider voertuig op de Long Beach Boulevard reden, zei Rifahie.

Powell overhandigde hun identificatiegegevens aan de agenten. Toen deze haar naam door hun databank haalden, ontdekten ze dat ze drie arrestatiebevelen bij haar naam had staan voor diefstal, voertuigdiefstal en het weerstand bieden bij een arrestatie, zei de politie.

Powell was niet op de hoogte dat er voor de diefstal in 2002 een arrestatiebevel was uitgegeven, zei haar advocaat. De andere arrestatiebevelen werden uitgegeven nadat Powell's zus haar naam valselijk had gebruikt, bleek tijdens de federale rechtszaak.

Terwijl de agenten Powell arresteerden, verzocht haar man om een vrouwelijke agent. De agenten weigerden dit, deden Powell de handboeien om en namen haar mee naar het politiebureau. Op het politiebureau werd haar opgedragen haar hoofddoek af toe doen voor de ogen van de mannelijke agenten en medegedetineerden.

Powell zei tegen de agenten dat ze een hoofddoek draagt in overeenstemming met haar religie en dat het haar wettelijke recht is om het te dragen, aldus de transcriptie van de rechtszaak.

Powell werd 24 uur vast gehouden, zonder dat zij haar hoofddoek mocht dragen. Toen zij na 24 uur werd vrijgelaten kreeg zij haar hoofddoek terug. Kort na haar vrijlating nam Powell contact op met CAIR, een moslim-burgerrechtenorganisatie, om haar opties te bespreken.

In april 2016 heeft zij de zaak ingediend, waarbij zij aan gaf dat haar 1e amendement rechten waren geschonden.

In de maanden nadat de zaak was ingediend, wijzigde de politie het beleid om gedetineerden in staat te stellen hun religieuze hoofdbekleding te dragen nadat ze in bewaring zijn genomen.

"Na een grondige evaluatie van ons beleid, inclusief de procedures die door andere wetshandhavingsinstanties in de regio werden gebruikt, werd vastgesteld dat een wijziging van ons beleid noodzakelijk was", zei de politie in een verklaring aan de LA Times.

Vrouwelijke agenten zijn nu verplicht om de hoofddoek van een vrouwelijke gedetineerde te verwijderen, "indien nodig voor veiligheidsredenen", buiten de aanwezigheid van mannelijke agenten en medegedetineerden, zei Monte Machit, een advocaat die sprak namens de stad Long Island. De hoofddoek wordt daarna teruggegeven aan de gedetineerde.

© Redactie 2017
hijab
afnemen
detentie
amerika
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?