Terroristen planden grotere aanslag Barcelona

buitenland
4
22 aug '17
De groep die verantwoordelijk is voor de aanslagen in Barcelona en Cambrils was van plan een nog veel grotere terreurdaad te plegen. Dat vertelde Mohamed H. C., die dinsdag als eerste verdachte werd voorgeleid aan de onderzoeksrechter.

De vier jonge mannen werden geboeid en begeleid door een grote politiemacht en onder enorme media-aandacht naar het gerechtshof in Madrid gebracht. De autoriteiten willen onder meer erachter komen of de Daesh-cel helpers had in Spanje en of ze contacten onderhield met strijders in het buitenland.

De andere acht leden van de terreurcel zijn dood. De hoofdverdachte Younes A., die in het bestelbusje over de Ramblas raasde en veel slachtoffers maakte, stierf maandag door politiekogels. Hij heeft veertien doden op zijn geweten. Tijdens zijn vlucht uit Barcelona vermoordde hij ook nog een automobilist. De imam Abdelbaki Es Satty, die als het brein wordt gezien van de groep, kwam met twee anderen om door een explosie in een huis in Alcanar.

De 21-jarige Houli C., die in pyjama werd voorgeleid, overleefde de ontploffing in Alcanar. Zijn verhoor door de rechter en openbaar aanklaagster duurde bijna anderhalf uur. Hij bekende dat de terroristen een nog veel grotere aanslag voorbereidden. Dat vermoeden bestond al gezien de enorme hoeveelheid gasflessen die werden gevonden in de opgeblazen woning. In de Spaanse media werd zelfs gespeculeerd over de beroemde basiliek Sagrada Familia of voetbalstadion Camp Nou als mogelijk doelwit.

De andere drie verdachten Driss O., Mohammed A. en Salh el K. worden later ondervraagd.

© ANP 2017
spanje
aanslagen
barcelona
cambrils
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?