Marokko's steden: Casablanca

marokko
2
4 sep '17
In de reeks met Marokko's steden richten wij elke week de spotlight op een andere stad. We beginnen met de grootste stad van Marokko: Dar al-Bayda, oftewel Casablanca.

Casablanca betekent letterlijk 'wit huis', vernoemd naar de witte gebouwen waar de stad bekend om staat. Casablanca wordt ook wel 'De Witte dame' genoemd. Er is onduidelijkheid wat betreft het aantal inwoners van de stad (dit komt omdat niet iedere inwoner geregistreerd staat), de schattingen lopen uiteen van 3,5 tot en met 5,5 miljoen inwoners. Het is hiermee de grootste stad van Marokko. Casablanca heeft ook een van de belangrijkste havens van Marokko.

Geschiedenis

Casablanca werd vroeger door de Romeinen gebruikt als havengebied, de berbers hebben zich er hierna gevestigd. Zij noemden hun nederzetting Anfa, wat heuvel betekend. Dit werd later een onafhankelijk koninkrijk. In 1068 kwamen de Almoraviden in wat toentertijd Anfa heette en bezette de stad.

Enkele eeuwen later kwam de Mereniden, een moslimdynastie, en ontstond er een grote moslimgemeenschap in de stad. Rond 1400 werd Anfa opnieuw onafhankelijk. In die tijd waren er veel piraten onder de bevolking die met name de Portugese kusten onveilig maakten. Dit werd de stad 68 jaar later fataal, de stad ging totaal ten onder. De Portugezen herbouwden de stad en noemden de stad Casa Brava.

Na een zware aardbeving die ruim 200 jaar later plaatsvond, waardoor er bijna niets van de stad overbleef, verlieten de Portugezen de stad. De Marokkaanse sultan nam in 1800 de heropbouw voor zijn rekening en gaf de stad de naam zoals hij nu genoemd wordt: Dar al-Bayda, het Arabisch voor Casablanca.

De Fransen bezette in 1907 Casablanca, zij bouwden naast het oude stadscentrum een nieuw deel met een Franse bouwstijl wat tegenwoordig nog goed te zien is. De economie begon te groeien en de stad werd de economische hoofdstad van Marokko.

In 1956 werd Marokko opnieuw onafhankelijk. Langzamerhand begon de handel en het toerisme een steeds grotere en belangrijke bron van inkomsten te worden, wat vandaag de dag nog steeds voort duurt. Casablanca is nog steeds de economische hoofdstad van Marokko.

Must sees

De Hassan II-moskee 
Het gebedshuis is de grootste moskee van Marokko en behoort tot de 1 van de grootste moskeeën van de wereld. De moskee ligt aan de kust van de Atlantische oceaan en de architectuur van het 9 hectare grote complex oogt als een groot kunstwerk. De moskee biedt plaats aan 25.000 mensen die het gebed binnen kunnen verrichten, en buiten de moskee is er plaats voor 85.000 mensen. Naast de gebedsruimte is er ook een bibliotheek, museum en een Koranschool.

Morocco Mall
Morocco Mall is met zijn 200.000 m² het op één na grootste winkelcentrum van Afrika en heeft 350 winkels. Er is een scala van winkels te bezoeken, van h&m en zara tot exclusieve winkels van merken als Armani en Gucci. Ook als je na het schoppen wilt bijkomen en een hapje wil eten zijn er genoeg eet mogelijkheden die allemaal naast elkaar gevestigd zijn, ook hier is het aanbod groot, van sushi tot pizza. Wat het overdekte winkelcentrum extra bijzonder maakt, is het gigantische aquarium die gevuld is met 1.000.000 liter water waarin meer dan 40 vissoorten zwemmen.

El Habous
Casablanca heeft een oude medina genaamd El Habous, hierin bevinden zich talloze traditionele winkeltjes of souks zoals ze in het Marokkaans genoemd worden. Hierin kun je uren rond lopen opzoek naar souvenir of andere leuke traditionele hebbedingetjes zoals Marokkaanse kleding, kruiden, leren poefjes en Marokkaanse slippers (balra's).

Mahkama du pacha
Als je toch in El Habous bent, neem dan ook even de gelegenheid om Makhama du pacha te bezoeken. Deze ligt net gelegen naast El Habous. Mahkama du Pacha is gebouwd rond 1950 en hier zit het hooggerechtshof van justitie gevestigd. Het is een uniek gebouw met een prachtige architectuur, zowel van buiten als van binnen. Je ziet vele mozaïeken, marmeren zuilen, bogen en zalen.

Je kunt gratis naar binnen als er niet toevallig een officiële gelegenheid op dat moment plaats vindt. Er is een prachtige binnenplaats met fonteintjes, waar je heerlijk kunt ontsnappen aan de drukte buiten en een mandarijntje kunt eten die daar in de tuin groeien

Joods Museum
De geschiedenis van de Joden in Marokko gaat meer dan 2000 jaar terug. Voor de Tweede Wereldoorlog telde de Joodse gemeenschap in Marokko circa 250.000 leden. Van de huidige Joodse gemeenschap in Marokko, bestaande uit circa 3.000 mensen, wonen de meesten in Casablanca. 

Het museum werd opgericht in 1997 en er zijn twee redenen wat dit museum zo bijzonder maakt. Ten eerste is het vrijwel het enige echte museum in Casablanca en ten tweede is het museum de enige in zijn soort in de Islamitische wereld. In het museum kun je goed de historische goede betrekkingen tussen het Jodendom en de Islam in Marokko terugzien.

Het museum is ondergebracht in een schitterende villa met een mooie tuin eromheen. Het museum is gelegen in de wijk Oasis, een paar kilometer buiten het stadscentrum. Doordat het buiten het toeristische gebied ligt kan een taxichauffeur (mocht je daar gebruik van maken) het mogelijk moeilijk vinden. Zorg er daarom voor dat je het adres bij je hebt: 81, Rue Chasseur Jules Gros.

Leuk weetje, er is ook een prachtige synagoge in Casablanca die nog steeds wordt gebruikt (onlangs gerestaureerd) en ook te bezoeken is. Deze synagoge heet Beth-El en is gelegen in downtown. Ook een beetje moeilijk te vinden, dus mocht je het willen bezoeken, vergeet dan ook hier het adres niet mee te nemen: Rue Jaber Ben Hayane.

Skala
Vlak bij de oude medina ligt Skala, een versterkt bastion uit de 18e eeuw waar nog steeds oude kanonnen zijn te bezichtigen. Skala staat bekend als het beste uitzichtpunt van de stad en je hebt een prachtig uitzicht over de Atlantische oceaan. Vergeet dus vooral je fotocamera niet, want je kunt hier schitterende vakantiefoto's maken.

Park van de Arabische Liga
Casablanca beschikt over meerdere mooie parken, maar het Park van de Arabische Liga is wel één van de mooiste en meest sfeervolle. Als je de drukte van de stad eventjes wilt ontlopen en wat frisse lucht wilt, kun je hier heerlijk neerstrijken. Het park werd voor het publiek opengesteld in 1918 en is sindsdien een geliefde plaats van lokale bewoners en toeristen. Sinds vorig jaar zijn ze wel bezig met een renovatie, dus op sommige plekken in het park kan dit je rust verstoren.

Je kunt in het park lekker wandelen, joggen of picknicken. Er zijn ook kleine terrasjes waar je wat kunt drinken, lekkere Marokkaanse thee of een vers fruitsapje. Vergeet vooral niet mee te nemen: makkelijke schoenen, water, zonnebrand en natuurlijk je fotocamera!

Sacré Coeur Kathedraal (L'Eglise du Sacre-Coeur)
Vlakbij het Park van de Arabische Liga vindt je de Sacré Coeur Kathedraal. In het hart van Casablanca werd in 1930 deze kathedraal gebouwd. Op dat moment koloniseerde Frankrijk nog Marokko en waren er zo'n 40.000 katholieken. De kathedraal is opgetrokken uit wit beton en is ontworpen de door Fransman Paul Tournon. De kathedraal werd gebouwd in een neogotische stijl, maar wel met veel Marokkaanse elementen.

De kathedraal werd na de onafhankelijkheid van Marokko in gebruik genomen als cultureel centrum en er worden nog regelmatig diverse tentoonstellingen en exposities gehouden.

Ook dit gebouw wordt momenteel gerenoveerd en je kunt het nu dus alleen van buiten bekijken. En dat is jammer, want van binnenuit kun je helemaal naar boven klimmen en genietend van een drankje genieten van een fantastisch uitzicht over de stad. Wanneer het precies weer wordt opengesteld voor het publiek is nog onduidelijk.

Boulevard de la Corniche
Zien en gezien worden? Dat kan op de boulevard de la Corniche. Deze boulevard ligt ten westen van de oude Medina, aan de Atlantische Oceaan. Je kunt hier heerlijk kuieren met aan de ene kant het strand en aan de andere kant tal van gezellige cafeetjes en restaurants. Er is voor elk wat wils, van fastfood ketens tot heerlijke visrestaurants met verse vis.

Overdag kun je hier ook goed zonnen en zwemmen. Opfrissen kan daarna bij de diverse strandclubs, waarvan sommige zelfs een zwembad hebben. In de zomer is het wel erg druk op de boulevard, maar in het voorjaar kun je hier heerlijk uitwaaien.

Rick's Cafe
Wil je even terug naar oude tijden? Dit beroemde restaurant is tot in detail nagebouwd uit de film Casablanca. Zodra je het restaurant binnenstapt, proef je de sfeer van de film. In heel het restaurant zijn details uit de film terug te vinden; de roulettetafel, de fiches op nummer 21, de sfeer, muziek uit de jaren 40 en 50 en live pianomuziek. De film zelf wordt ook herhaaldelijk afgespeeld in het restaurant.

Let wel, het restaurant is geopend tijdens lunch en diner, maar daar tussen zijn ze gesloten. Het restaurant is wel tot diep in de nacht open.

Beste tijd om te gaan

Casablanca is door het zonnige klimaat het gehele jaar door prima te bezoeken. De winters kunnen wat fris zijn (tussen de 8 en 20 graden) en de zomers zijn lekker warm (tussen de 20 en 30 graden). De smorende hitte zoals in het binnenland zul je hier niet vaak treffen. Ideaal weer dus als je toeristische trekpleisters wilt bezoeken of lekker door de souk wilt struinen.

Vervoer

In Casablanca ligt de internationale luchthaven Mohammed V. In de stad rijden treinen, bussen, taxi's en trams, genoeg mogelijkheden dus om door de stad te reizen als je niet over eigen vervoer beschikt.

Marokko heeft zoveel moois en beschikt over prachtige plaatsen, meer hierover volgende week in de volgende stad!

© Redactie 2017
marokko
casablanca
stedentrip
reizen
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?