Nederlanderschap vier Syriëgangers ingetrokken

algemeen
10
13 sep '17
Minister Stef Blok (Veiligheid en Justitie) heeft het Nederlanderschap van vier Syriëgangers ingetrokken die zich in Syrië hadden aangesloten bij een terreurorganisatie.

Het is de eerste keer dat dit gebeurt op basis van de wet die in maart is aangenomen en die het mogelijk maakt het Nederlanderschap in te trekken vanwege de nationale veiligheid.

Het gaat om de bekende Syriëgangers Anis Z., Driss D., Hatim R. en Noureddin B. De maatregel gaat meteen in. Ze zijn ook tot ongewenst vreemdeling verklaard. Hierdoor kunnen ze niet meer legaal naar Nederland komen of naar andere Schengenlanden reizen. De rechter zal het besluit van Blok nog toetsen.

Alle vier de mannen van wie het Nederlanderschap is ingetrokken, zijn eerder veroordeeld omdat ze zich hadden aangesloten bij een terreurgroep als Daesh. Bij Driss D., die vorig jaar zes jaar cel kreeg, gebeurde dat zelfs terwijl er twijfels waren of hij op dat moment nog wel leefde. Onder de nieuwe wet kan het Nederlanderschap overigens ook worden ingetrokken zonder dat iemand is veroordeeld.

Vijf

Het totaal aantal strijders dat het Nederlanderschap verliest of waarschijnlijk verliest staat inmiddels op vijf. Minister Blok maakte eerder al bekend dat hij van plan is het Nederlanderschap van een andere strijder te gaan intrekken. Dat was nog niet op basis van de nieuwe regels. Hier gaat het overigens om iemand die niet in het buitenland verblijft.

Op de mogelijkheid om het Nederlanderschap in te trekken was eerder ook kritiek, omdat het alleen kan bij mensen die een dubbele nationaliteit hebben.

© ANP 2017
nederlanderschap
ingetrokken
syriëgangers
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?