VN-topman noemt situatie Rohingya catastrofaal

buitenland
1
14 sep 11:50
VN-secretaris-generaal Antonio Guterres heeft de autoriteiten van Myanmar gisteren opgeroepen militaire acties op te schorten en het geweld tegen de Rohingya-moslims te beëindigen.
De humanitaire situatie is inmiddels "catastrofaal", zei Guterres op een persconferentie.

Volgens de VN-topman is de crisis in het door boeddhisten gedomineerde land destabiliserend. De verplaatsing van zeker een derde van de Rohingya-bevolking in Myanmar is te beschrijven als "etnische zuivering", aldus Guterres.

De VN-Veiligheidsraad sloot zich aan bij Guterres. De vijftien leden lieten in een verklaring weten ernstig verontrust te zijn door de gebeurtenissen in de deelstaat Rakhine, waar inmiddels zo'n 400.000 Rohingya zijn verdreven naar Bangladesh. Ze riepen op onmiddellijk maatregelen te nemen om "het buitensporige geweld te beëindigen, de situatie te de-escaleren, de rust en rechtsorde te herstellen en te zorgen voor de bescherming van burgers".

De Britse VN-ambassadeur Matthew Rycroft zei dat de Veiligheidsraad het voor het eerst in negen jaar eens was over een verklaring ten aanzien van Myanmar.
© ANP 2017
rohingya
veiligheidsraad
vn
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
amsterdam
londen
ontslag
joden
noord-korea
scholen
open dagen
dgsn
burgers
myanmar
casablanca
mohammed vi
politie
tanger
marrakech
atlas leeuwen
daesh
spanje
rabat
hervé renard
turkije
aanslag
al hoceima
moord