Het Islamitische nieuwe jaar begint op 22 september in Marokko

marokko
1
15 sep '17
Volgens het observatorium van Ribat Al Fath zal in Marokko het nieuwe jaar 1439 op vrijdag 22 september beginnen.

De datum wordt bepaald volgens maanwaarneming. Het is niet mogelijk om op woensdag 20 september de maan in Marokko met het blote oog te zien. Met een verlicht oppervlak van slechts 0,4%, is het alleen zichtbaar via astronomische instrumenten zoals verrekijkers of telescopen.

De volgende dag, donderdag 21 september, is het mogelijk om de maan met het blote oog in Marokko en de rest van de wereld te zien, wat betekent dat nieuwjaarsdag op 22 september zal zijn.

Net als in veel landen in de Arabische wereld, is het Islamitische nieuwe jaar in Marokko een officiële feestdag.

Het Islamitische nieuwe jaar, of het nieuwe jaar Hijri, valt op de eerste dag van de maand Muharram, de eerste maand van de Islamitische kalender.

Muharram is één van de vier heilige maanden in de Islamitische maankalender. Een belangrijke dag in deze maand is de 10e dag, de dag van Ashoera. Dit is de dag waarop Allah, subhanahu wa ta'ala, de profeet Mousa, 'aleihi salaam, en zijn volgelingen van de Farao redde. De profeet vastte op deze dag en er wordt sterk aangeraden om op deze dag te vasten.

De naam Hijri verwijst naar de Hijra, de migratie van de profeet Mohammed, sallallahoe 'aleihi wa sallem, en zijn volgelingen van Mekka naar Medina tussen 21 juni en 2 juli 622 CE, geeft Moroccoworldnews te kennen.

Het Islamitische nieuwe jaar verschuift ongeveer 11 dagen per jaar. Elk land kondigt zijn datum aan op basis van maanwaarnemingen, verschillende landen maken gebruik van astronomische grafieken om de Hijri-kalender van tevoren uit te werken.

© Redactie 2017
marokko
islamitisch
nieuwjaar
maanwaarneming
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?